Svjetski dan bolesnika u OŠ Novi Marof prepun emocija uz slikovnicu "Bakina lokomotiva" Foto: OŠ Novi Marof

Svjetski dan bolesnika u OŠ Novi Marof prepun emocija uz slikovnicu "Bakina lokomotiva"

VV / Lj. Bešenić | 12.2.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 11. veljače, povodom Svjetskog dana bolesnika, u OŠ Novi Marof upriličeno je predstavljanje slikovnice "Bakina lokomotiva" autorice Dijane Hereković.

Predstavljanju slikovnice prethodio je prigodan govor ravnatelja Anđelka Bošnjaka te program novomarofskih učenika prožet tematikom ljubavi i nježnosti prema starijima i bolesnima. Spomenuta slikovnica nastala je kao plod vrlo dobre suradnje Bolnice Novi Marof, Udruge za palijativnu pomoć "Srce" Novi Marof i OŠ Novi Marof.

Tristotinjak novomarofskih osnovaca sa zanimanjem je pratilo autoričino čitanje ulomaka iz slikovnice.

Uz autoricu Dijanu Hereković, bacc.med. tech., koja je i sama djelatnica Bolnice, o radu ove važne zdravstvene ustanove učenicima su govorili i drugi njeni djelatnici: pročelnica Tatjana Jurkin Vnučec, dr.med., Miljenka Šimec, mag. soc. rada i predsjednica udruge "Srce" Emanuel Lacković, mag. psych. i Ivan Tuk, glavni tehničar Bolnice.

Nadareni članovi likovne grupe iz 4. d razreda (voditeljica Snježana Rabuzin) poklonili su pročelnici Bolnice svoje radove, prava mala umjetnička djela, koji će uljepšavati bolnički interijer.

- Vrlo je vrijedna i neprocjenjiva sinergija između Škole i Bolnice zahvaljujući kojoj se senzibiliziraju najmlađi kako bi i sami u skladu sa svojim mogućnostima doprinijeli što boljoj brizi za ostarjele i bolesne članove naše zajednice- istaknula je Danijela Koren, prof. i dipl. bibl. novomarofske škole.

Zahvaljujući upravo njezinom iznimnom zalaganju i trudu ovogodišnji Svjetski dan bolesnika obilježio se na ovako edukativan, zanimljiv, ali nadasve topao način.

"Bakina lokomotiva" je vrlo vrijedan i rijedak novonastali uradak dječje književnosti. Njezina posebnost je baš u tome što se bavi tematikom koja je zbog svoje "težine" do sada u književnosti namijenjenoj najmlađima bila izostavljana. Ona djecu, na njima primjeren način, uči kako se nositi s teškim životnim situacijama kao što su bolest i boravak u bolnici njima dragih članova obitelji. Slikovnica svojim toplim i nježnim riječima pomaže djeci, ali i odraslima da se lakše suoče sa strahovima i osjećajem tjeskobe zbog odvajanja i gubitka voljene osobe. Pomoću ove slikovnice kod djece se razvijaju općeprihvatljive vrijednosti kao što su empatija i briga za bolesne i nemoćne. (iz recenzije LJ. Bešenić)