Sveučilište Sjever sudjelovalo na prvom STE(A)M festivalu u Međimurskoj županiji

VV | 11.5.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Europska je unija 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina, a u sklopu obilježavanja Dana Europe Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec organizirali su prvi STE(A)M festival u Međimurskoj županiji.

U Centru znanja Međimurske županije održano je više od 30 aktivnosti, a prvom festivalu posvećenom vještinama i promicanju inovativnosti, kreativnosti i kritičkom razmišljanju, te popularizaciji znanosti svim dobnim skupinama priključilo se i Sveučilište Sjever.

- S radošću smo prihvatili poziv organizatora za sudjelovanje na prvom STE(A)M festivalu u Međimurskoj županiji i pripremili radionice naših profesora i predavača namijenjene djeci i mladima kako bi potaknuli njihovu znatiželju, približili im znanost i nova znanstvena dostignuća na kreativan način, ali i zainteresirali mlade da upravo Sveučilište Sjever izaberu za nastavak obrazovanja - istaknuo je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić.

Posjetitelji su tako imali priliku sudjelovati u radionici „Mladi vitezovi“ koju je vodio Zoran Žeželj, a bila je usmjerena edukaciji osnova održavanja života uz primjenu AVD-a. "Principi održive mobilnosti - superblokovi" bio je naziv radionice koju je vodio doc. dr. sc. Predrag Brlek, a sudionici su nakon upoznavanja s modelom superblokova, koje mnogi gradovi u svijetu primjenjuju u svoje planove za održiviju budućnost, jer su usmjereni i na smanjenje onečišćenja zraka, povećanje zelene površine i zdraviji život, mogli i sami primijeniti novostečena znanja na planu grada Čakovca.

Kao uspomenu s prvog STE(A)M festivala mogao se ponijeti i medaljon izrađen pod vodstvom Zorana Busije u STL formatu zapisa koji se koristi pri 3D ispisu. Demonstraciju mjerenja vode i protoka vodotoka i prikaz rada na mjernom uređaju iznimno važnog u sektoru graditeljstva priredio je izv. prof. dr. sc. Bojan Đurin, dok je prof. dr. sc. Vlado Cetl u dvodijelnoj radionici Geodezija i dronovi upoznao polaznike kako korištenjem snimaka iz zraka mogu se kreirati 3D modeli tereni i objekata, koje su potrebe, ali i kako isplanirati let i što je sve potrebno napraviti da bi letjelica poletjela.

Fotografija i digitalna slika predstavljaju statičan oblik kreativnog izražavanja, međutim što ako je moguće u navedeni format uključiti i samog korisnika, pri čemu se slika / fotografija mijenja ovisno o pomaku korisnika? Pitanje je na koje su odgovor dobili polaznici radionice doc. dr. sc. Andrije Bernika upoznavši aplikaciju za proširenu stvarnost koja predstavlja interesantan i inovativan prikaz interakcije gledatelja i statične digitalne umjetnosti, a koja je nastala na studiju Multimedije i rad je studentice Martine Stipan.

Prezentaciju „Robotika kroz simulaciju gibanja robota“ u programskom alatu Robot Studio u kojoj je prikazano kreiranje putanje, brzine i točnosti gibanja robota po putanji i simulacija gibanja robota po zadanoj putanji sa osvrtom na razne praktične primjene robota u gospodarstvu održali su prof. dr. sc. Ante Čikić i Božidar Hršak, koji je okupljene upoznao i sa zanimljivim podacima u sklopu predavanja „Integracija biotehnike, prirode i društva“. Predstavljen je tako razvoj i primjena biomimetičkih materijala razvijenih "inspiracijom" iz prirode kao dizajn kompozitnih materijala ili materijalnih struktura, primjena bionike kao znanstveno-istraživačkog smjera u kibernetici na primjerima razvoja bioničkog oka, bioničke ruke, bioničkog mišića, razvoja umjetne ljudske kože, izrade umjetne kosti s 3D printerom, te razvoj razgradivih vlakana za šivanje i plastične operativne zahvate.

Nakon programima opsežnog Festivala znanosti koji je krajem travnja održan u oba sveučilišna centra, odnosno u Varaždinu i Koprivnici, i ovim se najnovijim događanjem u Centru znanja Međimurske županije Sveučilište Sjever uključilo u promociju i popularizaciju znanosti, a što će činiti i u idućem razdoblju kako bi se mlade zainteresiralo za stjecanje novih znanja i spoznaja.