Sveučilište Sjever predstavilo novi europski projekt "eRadio za drugu šansu"

VV | 2.12.2020. u 17:26h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi samostalni projekt Sveučilišta Sjever „eRadio za drugu šansu“ održana je 30. studenoga putem Google Meet platforme.

Projekt „eRadio za drugu šansu“ čija je realizacija započeta u listopadu ove godine i traje do 31. 12. 2021. godine prvi je projekt Sveučilišta Sjever koji se provodi u okviru Poziva Mediji zajednice - potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I, a sufinancira ga Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Inkluzivni je to projekt koji nastoji razviti potencijale medija zajednice za društveno uključivanje kroz osnaživanje kapaciteta studenata i nastavnika na Sveučilištu Sjever i povećanu kvalitetu medijskih sadržaja studentskog internetskog Radio Pressedan, povećanje vidljivosti ranjive skupine povratnica i povratnika s odsluženja kazne zatvora u društvu te doprinijeti povećanju jednakih mogućnosti na tržištu rada i njihovoj reintegraciji u zajednicu.

Konferenciju za medije otvorio je prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica, Mario Tomiša istaknuvši kako je Sveučilište Sjever jedino javno sveučilište koje se kao samostalni nositelj javlja u području projekata potpore društvenom uključivanju putem medija: „Drago mi je kako vam mogu reći da je Sveučilište Sjever jedina javna visokoškolska ustanova koja se kao samostalni nositelj projekta javlja u ovom području, a ovaj je inkluzivni projekt po svom sadržaju jedinstven kako u okviru Poziva Mediji zajednice, tako i u okviru digitalnih tehnologija i doprinosu uspostave društva znanja“, istaknuo je prorektor Tomiša.

Prorektorica za znanstveno - umjetnički rad i međunarodnu suradnju, Anica Hunjet prisutnima je naglasila kako ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 644.502,46 kn, a kreiran je u okviru kataloga znanstveno-istraživačkih tema Sveučililšta Sjever: „Projekt „eRadio za drugu šansu“ samostalni je projekt Sveučilišta Sjever, čija je ukupna vrijednost bespovratnih sredstava 644.502,46 kn, od kojih je 547.627,09 kn (85%) osigurano iz Europskog socijalnog fonda i 96.675,37 kn (15%) iz državnog proračuna RH, te potpada u tzv. de minimis potpore. Ovaj inkluzivni projekt kreiran je u sinergiji s znanstvenoistraživačkim temama „Transformacijski potencijali radija u resocijalizaciji zatvorenika“ i „Transformacija medija i transformativni učinci komunikacije“ u okviru Znanstveno-istraživačke strategije Sveučilišta Sjever i doktorskog studija Mediji i komunikacija“, kazala je prorektorica Hunjet.

Pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo, Gordana Tkalec ponosno je istaknula kako je kvaliteta i inovativnost na Sveučilištu Sjever i ovoga puta prepoznata i potvrđena prihvaćanjem projekta „eRadio za drugu šansu“ koji će pridonijeti razvijanju kompetencija studenata novinarstva: „Kvaliteta i inovativnost našeg rada prepoznata je i potvrđena prihvaćenjem projekta „eRadio za drugu šansu“ u okviru poziva Mediji zajednice, a uz dio nastavnika, naši studenti - novinari internetskog studentskog Radio Pressedana čine većinu članova ciljne skupine projekta. Ovaj projekt svakako će pridonijeti razvijanju kompetencije studenata za cjeloživotno učenje u promicanju i primjeni poželjnih obrazaca tolerancije i socijalne inkluzije u budućem medijskom djelovanju te dodatno osnažiti pozicioniranje Sveučilišta Sjever“, rekla je pročelnica Tkalec.

Voditeljica projekta, Želja Bagarić, dodatno je pojasnila elemente, svrhu, cilj i aktivnosti koje se provode u okviru projekta te naglasila kako će bespovratna sredstva za sufinanciranje spomenutog projekta osigurati i opremanje radijskog studija koji će ostati u vlasništvu studentskog Radio Pressedana: „Radionice i studijski posjeti omogućit će kvalitetnije medijsko izvještavanje o ranjivoj skupini te osnažiti potporu medija zajednice društvenom uključivanju, u skladu s ostvarenjem svrhe i ciljeva projekta i Poziva. Također, osuvremenjivanjem i opremanjem radijskog studija Radio Pressedana, osigurat će se kvalitetno odvijanje radijskog programa. Predviđena je proizvodnja i premijerna objava ukupno 70 radijskih emisija internetskog radija Radio Pressedan, u trajanju od minimalno 15 minuta govornog sadržaja. Novoproizvedeni audio sadržaji istaknut će važnost uloge medija zajednice i radijskih programa u kontekstu reintegracije i društvenog uključivanja ranjivih skupina“, istaknula je voditeljica projekta.