Sveučilište Sjever i Institut za medicinska istraživanja provodit će dva projekta u području biomedicine Foto: Ilustracija/Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever i Institut za medicinska istraživanja provodit će dva projekta u području biomedicine

VV | 6.11.2020. u 13:21h | Objavljeno u Društvo

Sveučilište Sjever i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba potpisali su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ugovor o dva zajednička projekta iz područja biomedicinskih znanosti.

Na potpisivanju ugovora bili su ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, ravnateljica Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada prof. dr. sc. Ana Lucić Vrdoljak i prorektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Goran Kozina.

Prvi projekt je "Procjena učinaka prenatalne izloženosti α-cipermetrinu na epigenetičko programiranje i endokrinu disrupciju reprodukcije i razvoja pokusnih štakora“.Cilj projekta je procijeniti učinke prenatalne izloženosti α-cyp na epigenetičko programiranje i endokrinu disrupciju reprodukcije i razvoja pokusnih štakora procjenom epigenetičkih promjena (metilacije DNA) u majkama i mladuncima. Dobiveni rezultati bit će prvi podaci o učincima prenatalne izloženosti α-cyp na endokrinu disrupciju reprodukcije i razvoja potomaka te prvi podaci o djelovanju α-cyp na steroidogenezu u jajnicima i testisima fetusa i mladunaca na početku puberteta.

Drugi projekt je "Istraživanje toksičnih učinaka novih psihoaktivnih tvari biokemijskim i molekularno-biološkim metodama“. Primjenom biokemijskih markera oksidacijskog stresa na biološkim uzorcima mogli bi se dobiti važni podaci o oksidacijskom potencijalu NPT-a. Također, utvrdit će se razlike u potencijalu sintetskih kanabinoida i kationa za izazivanje oksidacijskog stresa. Očekivani rezultati bit će važni za procjenu rizika proizašlih iz konzumacije NPT-a. Nova saznanja o toksičnosti imat će važnu ulogu u programima prevencije te će pridonijeti stavljanju dosad dopuštenih sredstava pod zakonski nadzor.