Djelatnici PU varaždinske osposobljeni za pružanje samopomoći i prve pomoći ozlijeđenima

Sveučilište Sjever/vv | 12.7.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Potvrdnice o osposobljavanju u području taktičke medicine primilo je 15 djelatnika

Nakon trodnevne edukacije prve grupe policijskih službenika u području taktičke medicine, provedene na Odjelu za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, 15 polaznika u ponedjeljak, 10. srpnja, primilo je potvrdnice o osposobljenosti pružanja osnova samopomoći te prve pomoći ozlijeđenim osobama do dolaska djelatnika Hitne pomoći.

Edukacija policijskih službenika u taktičkoj medicini na Sveučilištu Sjever koristeći stručno znanje i resurse omogućuje konkretan doprinos zajednici i sigurnosti.

- Napravili smo nešto društveno odgovorno, korisno za našu zajednicu. To su trajna znanja koja će ostati našim policijskim službenicima, a korisna za cijelu društvenu zajednicu jer svi znamo da su policijski službenici prvi na mjestu nesreće - istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković te dodao kako je Sveučilište spremno, prema potrebi, ponuditi i druge programe.

4.jpg

5.jpg

Edukacija je održana uz potporu Varaždinske županije, a župan Anđelko Stričak ističe važnost povezanosti društvene zajednice. 

- Varaždinska županija je u svom proračunu unazad dvije godine predvidjela određena financijska sredstva za rad akademske zajednice, a ono što mi od njih očekujemo je da se uključe u rad za dobrobit zajednice. Ove godine je temeljem razgovora s predstavnicima Sveučilišta i Policijske uprave varaždinske odlučeno da će ta sredstva biti usmjerena za edukaciju policijskih službenika. S obzirom na to da se prijavilo 100 policajaca jasno je koliko je ovaj tečaj važan i vrijedan - dodao je župan.

Fokus edukacije je na specifičnim zahtjevima zbrinjavanja ozljeda i stanja na terenu koji se razlikuju od tradicionalnih sustava civilne hitne medicinske službe.

- Nakon završenog tečaja policijski službenici osposobljeni su za neposredno provođenje osnovnih postupaka održavanja života te su usvojili pristup terenskim procjenama i osnovnom zbrinjavanju unesrećenih osoba - ističe pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg.

6.jpg

Petnaest polaznika prve grupe edukacije, od ukupno sto prijavljenih, razvili su niz praktičnih vještina, stekli dublje razumijevanje ključnih aspekata taktičke medicine te naučili metode pravilnog postupanja prilikom masovnih nesreća i terorističkih napada.

- Cilj je osposobiti naše policijske službenike kako bi mogli što kvalitetnije izvršavati zaštitu života i sigurnosti građana. Smatramo kako će ovime steći dovoljna početna znanja kojima bi naši djelatnici mogli pružiti pomoć unesrećenima - istaknuo je načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te dodao kako je ovo temelj daljnje suradnje sa Sveučilištem, a u svrhu kvalitetnijeg i boljeg obnašanja dužnosti policijskih djelatnika.

Glavni cilj edukacije policijskih službenika je povećanje znanja i praktičnih vještina za samopomoć i pomoć unesrećenima do dolaska djelatnika Hitne pomoći. Posjedovanje znanja iz taktičke hitne medicinske pomoći doprinosi povećanju sigurnosti policijskih službenika u radu te povećanju učinkovitosti pružanja prve pomoći svim unesrećenima, a kojima policijski službenici često prvi pristupaju. Ova edukacija uspostavlja temeljnu razinu kompetencija policijskih službenika iz taktičke medicine i služi kao platforma za buduću nadogradnju.

2.jpg