VIDEO: Svečani bal Varaždinske županije pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

vv | 10.1.2020. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

Svečani bal Varaždinske županije, koji će se ove godine biti u varaždinskom HNK 24. siječnja, održat će se pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, što je drugi takav događaj, nakon koncerta u zagrebačkom HNK, koji je održan 9. siječnja, prvog dana predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, tako da se očekuje dolazak većeg broja veleposlanika i gostiju iz drugih zemalja nego inače.

Kako je prošli petak naglasila savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević, Svečani bal Varaždinske županije dobio je još jedno priznanje za svoju kvalitetu ovim pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU,  ali i partnerstvom s balom gradišćanskih Hrvata, koji će se 18. siječnja. po 73. put održati u bečkom Parkhotelu Schönbrunn.

- Svečani bal Varaždinske županije i ove će godine biti jedan poseban događaj. Nastavili smo i nastaviti ćemo dizati njegovu kvalitetu. Na prošlom predstavljanju u Županijskoj palači predstavili smo program, koji je i ove godine izuzetno bogat, a danas predstavljamo naše modne dizajnerice, posebno atraktivne povijesne postrojbe i bogatu gastronomiju Varaždinske županije – rekla je Martinčević te posebno zahvalila organizacijskom odboru, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji.

  1. natalija_martincevic_svecani_bal_najava_2020_web.jpg

Na predstavljanju su bili i predstavnici povijesnih postrojbi koje će ove godine biti posebna atrakcija bala, a na samom Svečanom balu sudjelovati će Husarska garda Varaždinske županije, Varaždinska građanska garda - Purgari, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža te povijesna postrojba iz Linza. Pažnju će zasigurno svakako će privući kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske.

- Ponosan sam što će se povijesne postrojbe predstaviti na ovakvoj manifestaciji kao što je Svečani bal. Povijesne postrojbe dio su naše kulture i tradicije i to je ono što nastojimo sačuvati i prenijeti generacijama. Na samom Balu biti će ponuđen i tradicionalni purgarski gulaš iz 18. stoljeća. Bez kojeg nije moglo završiti niti jedno okupljanje purgara, a to njegujemo i dan danas  – rekao je Dražen Loparić, zapovjednik Purgara koji se u ime svih postrojbi zahvalio Varaždinskoj županiji na uključivanju u ovu manifestaciju.

Ivana Ipša, vlasnica VOP portala Varaždin obratila se u ime varaždinskih dizajnerica koje će i ove godine svoje kreacije predstaviti na Svečanom balu.

- Evidentno je da nam je Varaždinska županija postala jedan aktivan promotor poduzetništva i obrtništva. Ta aktivna promocija nam je izuzetno važna i na tome im zahvaljujem. Radimo zajedno na promociji naših obrtnika i poduzetnika od malih sajmova do ovakvih velikih svečanih manifestacija. – rekla je Ivana Ipša te napomenula da će se na Svečanom balu predstaviti će se Ana Kraš – AK studio, Kookabee dizjan by Melita Kukec, Snježana Radev s svojom modnom markom Brokat i BRoth by Blaženka Roth. 

Za vrhunsku gastronomsku ponudu od autohtonih namirnica zaduženi su nagrađivani kulinarski majstori hotela Minerva.

- U gastronomsku ponudu na Svečanom balu uključili smo sve tradicionalne namirnice s područja Varaždinske županije. Biti će tu puno jela u kojima prevladava buča, zatim heljda, purica s mlincima te brojne tradicionalne delicije spremljene na jedan poseban način. Bit će poslužena Toplička torta, pripremana po originalnoj recepturi iz 19. stoljeća. U pripremu naših jela ulažemo puno truda i ljubavi i vjerujemo da će se svidjeti gostima na Svečanom balu – rekla je Terezija Pernar, voditeljica ugostiteljstva iz Hotela Minerve.

Na ranijim balovima, koji svoje korijene imaju u višestoljetnoj tradiciji i poznatim bečkim građanskim balovima, predstavljano je najbolje od onog što ima Varaždinska županija, a sada će se priča proširiti na cijelu Hrvatsku, što znali i raznovrsniji program. Tako će na balskoj pozornici nastupiti jazz orkestar OS RH, čiji je nastup pravi glazbeni spektakl za koji se traži karta više, zatim višekratno nagrađivani Varaždinski komorni orkestar te MozART bend, čiji su članovi prošle godine ostavili posebno dobar dojam, kao i sopranistica Jelena Štafanić te Filip Hozjak.

Za Svečani  bal Varaždinske županije, koji se održava u okviru projekta Together 4 Cohesion: let's rEUnite!, rezervacije pojedinačnih ulaznica (250 kn stajaće mjesto, 400 kn sjedeće mjesto), mogu se obaviti i kupiti online ili na blagajni HNK u Varaždinu (042 200 250, od 10 -12 i 18-19.30 sati), dok za pakete, kojima se može postati službeni sponzor, treba javiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 042 390 528, a više informacija može se dobiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tel 042 390 557.

Video sadržaj
Galerija slika