Sve više mladih ovisno o energetskim pićima: Dijete s moždanim udarom dovoljno je upozorenje Foto: VV arhiva / ilustracija

Sve više mladih ovisno o energetskim pićima: Dijete s moždanim udarom dovoljno je upozorenje

| 10.1.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Ovisnost o energetskim pićima zadnjih se mjeseci intenzivirala kod osoba mlađe životne dobi, ukazala je nedavno predsjednica županijskog Savjeta za zdravlje doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurologije i subspec. za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin.

Napomenula je da su ovaj problem detektirali pedijatri i županijski Zavod za javno zdravstvo te je zbog toga odlučeno da podizanje svjesnosti o mogućnim štetnim učincima energetskih napitaka bude jedna od prvih aktivnosti ovog saziva Savjeta.

- Sadržaj energetskog napitka ovisi o proizvođaču, no većina ih sadrži kofein, taurin, vitamine B kompleksa, ginseng, inozitol, guaranu, šećer, umjetna sladila, acai bobice, L-teanin, glukoronolakton i neke aminokiseline. Sve su to sastojci koji u ljudskom organizmu potiču razbuđivanje i brzu proizvodnju energije. Energetska pića uzimaju se s namjerom povećanja mentalne i kognitivne sposobnosti, budnosti, kao i psihičke te fizičke izdržljivost – pojasnila je za početak te objasnila kakve opasnosti proizlaze iz konzumacije ovih pića.

spomenka_kidjemet_piskac.JPG

Spomenka Kiđemet-Piskač

Reklame i laka dostupnost

- Glavni potrošači ove vrste napitaka su adolescenti, studenti i sportaši, odnosno osobe koje na brz i jednostavan način žele povratiti energiju u ovom ubrzanom životnom ritmu. Popularnost energetskih pića u stalnom je porastu zadnjih nekoliko desetljeća. Još 2011. godine objavljeni su rezultati istraživanja koje je provela Europska agencija za sigurnost hrane u državama članicama EU prema kojem je 68% adolescenata u dobi od 10 do 18 godina probalo neki energetski napitak. Druga istraživanja su pokazala da većina osoba koja konzumira energetske napitke nije upoznata s njihovim sastavom niti znaju koje su moguće posljedice konzumacije takvih napitaka – rekla nam je dr. Kiđemet-Piskač, dodavši da energetska pića spadaju u kategoriju bezalkoholnih napitaka te su stoga lako dostupna u svim trgovinama.

energetska_pica_pixabay.jpg

Zbog svega toga Svjetska zdravstvena organizacija objavila je upozorenje o negativnim učincima energetskih napitaka na zdravlje mladih i adolescenata.

- Nažalost, problem prekomjernog uzimanja energetskih napitaka nije zaobišao niti našu zemlju, niti županiju, što je dodatno potencirano reklamnim porukama koja takva pića opisuju kao bezopasna – ukazala je.

Konzumacija energetskih napitaka u ljudskom tijelu dovodi do povećanog lučenja adrenalina, uslijed čega se povećava broj otkucaja srca i dolazi do porasta krvnog tlaka.

Kakve opasnosti kriju energetska pića, kakva je povezanost s moždanim udarom u nedavnom slučaju iz naše županije, zašto je osobito opasna konzumacija energetskih pića u kombinaciji s alkoholom i kakve aktivnosti planira županijski Savjet za zdravlje, pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci