Sve je spremno za Zeljarijadu, osam tona kiselog zelja bit će potrebno za mega-sarmu Foto: Krešimir Đurić

Sve je spremno za Zeljarijadu, osam tona kiselog zelja bit će potrebno za mega-sarmu

| 17.9.2019. u 12:49h | Objavljeno u Društvo

U atriju Županijske palače danas je najavljen program 22. Zeljarijade, koja će se u organizaciji KUD-a Vidovec održati ovog vikenda, od 20. do 22. rujna.

Program su predstavili načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, predsjenik KUD-a Vidovec Tomo Svačko, župan Radimir Čačić sa suradnicima, Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk koji tradicionalno donira zelje za najdužu sarmu na svijetu i Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

zeljarijada_program_najava_1.JPG

- Sve je spremno i vesela srca očekujemo goste. Već polako počinju i pripreme za najdužu sarmu u subotu. Posebno nas veseli da je i ove godine Zeljarijada pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, pokrovitelji su i Općina Vidovec, Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije. Ministarstvo poljoprivrede nas također uvijek prati s obzirom na to da se radi o varaždinskom zelju koje ima najviši stupanj zaštićenosti na nivou Europske unije. Imamo jako bogat program. Osim kulturno-zabavnog programa, imamo i razna druga događanja kao što su Zeljarske igre, natjecanje u kuhanju kotlića, uključile su se sve naše udruge pa je tako i Udruga vinogradara preuzela jedan dio organizacije, stoga vjerujem da će svi naši posjetitelji biti zadovoljni. Iz godine u godinu svi nam se oni vraćaju, ali dolaze i novi te mislim da smo s hranom, Varaždinskim zeljem i Vidovečkim gibanikom, otvorili jedan novi prostor za razvoj ruralnog turizma na prostoru naše općine, ali i na području županije jer smo povezali gastronomiju i turizam, a upravo to je ono što privlači turiste - rekao je Hranić, napomenuvši da će ove godine Vidovec imati "rokenrol sarmu", budući da Zeljarijada počinje koncertom Prljavog kazališta.

Predsjednik KUD-a Vidovec najavio je zanimljiv i atraktivan kulturni program.

- Na Zeljarijadi je uvijek sve zanimljivo i atraktivno, inače ne bi došla do svog 22. izdanja. U kulturnom dijelu uvijek vlada velika gužva pa tako imamo i KUD-ova koji po pet godina čekaju priliku da nastupe na Zeljarijadi. I ove godine nam dolazi puno KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva, a počinjemo u petak s osam domaćih KUD-ova te će 300-400 djece sudjelovati u Zeljarskim igrama, nakon čega slijedi smotra dječjeg folklora u 18 sati u školskoj dvorani. Nedjelja je uvijek najsvečanija, a program će početi mimohodom u kojem će sudjelovati 15-ak grupa, od folkloraša, konjičkih skupina, oldtimera... Međunarodna smotra folklora počet će u 15 sati pucnjevima iz kubura. Trudimo se da kutura bude zastupljena kroz cijelu Zeljarijadu - naglasio je Svačko.

O Varaždinskom zelju govorila je Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk, koji je već tradicionalno doniraju zelje za mega-sarmu.

- Zelje za Zeljarijadu sijemo ranije kako bismo ga u travnju sadili i kako bi bilo kiselo do Zeljarijade. Zeljarijada nema samo zabavnu i gastronomsku notu, već uvijek imamo i edukativni dio za naše poljoprivrednike. Organiziramo Dane polja, gdje na pokusnom polju izvlačimo zaključke koji će koristiti poljoprivrednicima u proizvodnji. U taj se događaj svake godine uključuje i Ministarstvo poljoprivrede, kao i Županija - napomenula je.

Istaknula je da su ove godine pripremili dvije kace, svaka po četiri tone, glavica zelja za megasarmu.

zeljarijada_program_najava_3.JPG

- Krenuli smo od jedne takve kace, ali kako se svake godine povećava dužina sarme, morali smo i povećati količinu kiselog zelja. također, u studenome ćemo ponovno imati Tjedan zelja na školskim jelovnicima. Škole iskazuju potrebu za svježim ili kiselim zeljem, a mi ćemo im dopremiti besplatno to zelje. Ne samo da o zelju educiramo školarce, već i djecu iz dječjih vrtića učimo kako saditi zelje, a i srednjoškolcima koji se školuju za kuhare doniramo zelje za natjecanja tako da i oni promoviraju naše Varaždinsko zelje - istaknula je M. Cafuk.

Kako teku prirpeme za mega-sarmu ispričao je Damir Crleni.

- Priprema mega- sarme je vrlo težak posao, kad se u obzir uzme to koliko je to zelja, mesa... a sve se mora odraditi u tri dana, od četvrtka do subote. Posuda za kuhanje sarme postavlja se u noći na subotu. Veseli me što su i ove godine s nama učenici iz Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana i Gospodarske škole Varaždin, a prvi put će sudjelovati i učenici iz Srednje škole Prelog, jer dosta njih gravitira praktičnoj nastavi u Varaždinskoj županiji. Nakon prošlogodišnja 1.333 metra, ove će godine sarma biti još duža. Organizatori su "podebljali" namirnice, koliko nam sama posuda dozvoljava da sarma bude duža. Nadamo se da će zelje biti dobro kao i prošle godine i da će sarma biti opet nabolja - rekao je Crleni.

zeljarijada_program_najava_2.JPG

O važnosti ovakvih manifestacija, promociji autohtonih proizvoda i ulozi Županije u takvim događanjima govorio je župan Čačić.

- Ova je manifestacija uvijek imala podršku Županije, sada smo tome samo dali jednu novu dimenziju. Manifestacija je sazrela do te točke da može biti jedan od ključnih brendova koje možemo ponuditi, a koji su već prepoznatljivi i sasvim sigurno će u sljedećim godinama biti potpuno prepoznati na razini Hrvatske, a i šire. Mi ovdje proizvodimo 9,3 puta više zelja nego što ga naša županija konzumira, drugim riječima, tržišno smo orijentirani. A kad si tržišno orijentiran, onda je brendiranje pretpostavka da postigneš cijenu i da imaš neku budućnost. Mi imamo 25 posto ukupne proizvodnje Hrvatske, vrlo smo u tome značajni, kao što i u slučaju bučinog ulja imamo 20 posto - naglasio je Čačić.

- Doprinosimo gastronomiji ove zemlje, a ona je u europskim i svjetskim razmjerima poznata kao izvanredna. Znamo da je sarma najpopularnije hrvatsko jelo, a ključna komponenta te sarme je upravo Varaždinsko zelje. Sve ono što je učinjeno u ove 22 godine će biti dio te ukupne gastronomsko-enološko-turističke priče, koju pokušavamo graditi, i koja zatim završava kvalitetnim smještajnim kapacitetima, novim hotelskim ili toplicama, primarno na našim bregima u "kućama s pričom", ponudom koja raste dramatično, koja se svake godine povećava za 30-40 posto. Ali to mora imati i ovu pratnju i ponudu, sve je to jedna povezana priča i iza nje treba sustavno i kontinuirano stajati. Mora se znati da postoji stabilnost kvalitete i razvoja kvalitete ovakvih manifestacija - rekao je Čačić.

Dodao je da Županija radi i na zaštiti još nekoliko autohtonih proizvoda.

- Već smo relativno daleko došli sa zaštitom bučinom ulja premium kvalitete na europskoj razini, a sljedeće godine krećemo, i za to ćemo osigurati sredstva u proračunu, sa zaštitom ludbreškog hrena. Ludbreški hren je autohtona vrsta, jedan specifični hren sa specifičnim karakteristikama i kvalitetom. Ono što imamo i što spada u vrh naše proizvodnje to treba štititi i promovirati - najavio je župan.