SUZE SVETOG LOVRE Kiša meteora najbolje će se vidjeti ovog vikenda Foto: Pixabay / ilustracija

SUZE SVETOG LOVRE Kiša meteora najbolje će se vidjeti ovog vikenda

Varaždinske vijesti | 30.7.2022. u 18:34h | Objavljeno u Društvo

Meteorsku kišu, poznatiju kao "suze svetog Lovre" ove ćemo godine najbolje moći vidjeti nešto ranije nego što je to uobičajeno - već u noći sa subote na nedjelju, 30./31. srpnja.

Svake je godine nebo između 7. srpnja i 24. kolovoza bogato kišom meteora. Kod nas se nazivaju "Suze Svetog Lovre" - njegov spomendan je 10. kolovoza, upravo u vrijeme kad je učestalost ovih zvijezda padalica najveća. Tada ih na nebu možete vidjeti najviše, više od stotine u jednom satu, piše dnevnik.hr.

- Ovu kišu meteora uzrokuje prolazak Zemlje kroz rep kometa Swift-Tuttle, koji je posljednji put prošao Sunčevim sustavom 1992. Za puni krug oko našeg Sunca potrebne su mu 133 zemljine godine, no zato njegov dug rep svake godine omogućava da uživamo u kiši zvijezda padalica. Ove godine, tamno nebo na dane najvećeg broja zvijezda padalica obasjavat će i pun mjesec, i tako smanjiti mogućnost uočavanja slabo vidljivih meteora - pojasnio je meteorolog Darijo Brzoja.

Osnovni preduvjet da uživate u pregrštu treperećih zvijezda, uz naravno komad neba, je da se nalazite dalje od bilo kakvog svjetlosnog onečišćenja - najbolje daleko od svjetla velikih gradova.

- Upravo iz tih razloga, najbolje vrijeme za promatranje meteora je 30. i 31. srpnja, tik iza mladog mjeseca. Morate se nalaziti u prirodi, i dopustiti očima da se naviknu na mrkli mrak. Na nebu ćete moći vidjeti između 50 i 100 padalica po satu. Još jednu šansu imat ćete iza 20. kolovoza, no morate znati da ova pojava u potpunosti prestaje do kraja mjeseca, a već od sredine kolovoza broj im se naglo smanjuje - napomenuo je Brzoja.