Sutra u Prvoj gimnaziji stručno-edukativni skup „Znanjem protiv mržnje"

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.11.2016. u 20:19h | Objavljeno u Društvo

Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške organizira 6. izdanje stručno-edukativnog skupa „Znanjem protiv mržnje“ za učenike i nastavnike Varaždinske županije.

Skup „Znanjem protiv mržnje" održati će se u knjižnici Prve gimnazije Varaždin, u srijedu 9. studenog, s početkom u 11 sati.

Naime, skup će biti posvećen manje poznatim ličnostima i događajima iz povijesti, marginalnim skupinama, hrabrim pojedincima te konfliktnim situacijama s ciljem prepoznavanja istih i isticanja pozitivnih primjera.

-Skup promiče toleranciju, međusobno uvažavanje i suradnju te potiče na samostalno istraživanje i društveno prihvatljiv angažman pojedinaca u zajednici - vele organizatori.

Tradicionalno održavanje skupa je u studenom – mjesecu kada se prisjećamo žrtava Drugog svjetskog (9. studenog) i Domovinskog rata (18. studenog), a tema će biti – nasljeđe rata.

-Na skupu će se raspravljati o tome kako su narodi koji su godinama ratovali, uza sve velike žrtve i materijalne gubitke s vremenom ipak postigli mir i suradnju. Kako su obilježena mjesta stradanja i kakvo je stanje danas? Kako se danas nosimo s ratnim posljedicama i slično - ističu organizatori.

U izvođenju programa sudjeluju profesori-edukatori, učenici OŠ iz Ivanca te predstavnik norveškog veleposlanstva.