Susret biskupa Mrzljaka s predstavnicima medija: Treba naglašavati dobre vijesti

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.5.2017. u 14:50h | Objavljeno u Društvo

Uz Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji se ove godine obilježava 51. puta, a slavi se uvijek na 7. uskrsnu nedjelju, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak tradicionalno se susreo, u srijedu 24. svibnja u Pastoralnom centru u Varaždinu, s medijskim djelatnicima koji djeluju na području Varaždinske biskupije.

Novinarka Ivana Šimunić, suradnica Varaždinske biskupije, predstavila je na početku susreta poruku pape Franje "Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu", objavljene na blagdan sv. Franje Saleškog, 24. siječnja.

- Na ovom susretu želimo malo više reći o tome što nam papa Franjo želi reći. Njegove riječi se prate po cijelom svijetu, jer on govori za cijeli svijet, a mi njegove riječi želimo prenijeti u našu lokalnu sredinu - rekao je varaždinski biskup u svom pozdravnom govoru.

Među ostalim rekao je i da žele pokazati da Papine riječi nisu samo fraze koje izgovaraju, već žele da njegove poruke imaju odjeka u našoj sredini. Žele također i čuti ako postoje kakve teškoće u medijima te pomoći da nam svima bude bolje.

- Moja poruka poklapa se s onom Papinom koja kaže da treba naglašavati dobre vijesti. Ponekad neke vijesti nisu baš dobre i ne osjećamo se dobro kada ih primimo, ali trebalo bi vidjeti koliko dobra možemo unijeti. To možemo onda ako činimo dobre vijesti, no dakako da one moraju biti istinite. To ne znači da ne bismo trebali iznositi neke teškoće ili negativnosti, da li u Crkvi ili u društvu. To bi trebao biti okvir za dobro djelovanje u svima nama - istaknuo je varaždinski biskup.

 

Gost ovogodišnjeg susreta biskupa Mrzljaka s predstavnicima medija bio je prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je održao predavanje na temu "Podjele u hrvatskom društvu i medijska stvarnost."

Rektor Tanjić govorio je o mogućim uzrocima i posljedicama tih podjela s posebnim naglaskom na doprinos i ulogu medija takvoj društvenoj situaciji.

-Polazimo od jedne teze da je hrvatsko društvo manje podijeljeno nego što nam se čini. Sva relevantna istraživanja o društvu i čovjeku, pokazuju da dijelimo i pozitivne i negativne vrijednosti - rekao je rektor Tanjić, dodavši da nam je ipak na prvom mjestu obitelj, a i druge su vrijednosti veoma visoko.

-Hrvatsko društvo je puno homogenije nego što nam se čini. Pitanje je na koji način mi to svjedočimo u našim odnosima te u medijskoj stvarnosti. Tu je velika uloga medija - istaknuo je i dodao da je zadaća medija, između ostaloga, da ne stvaraju potpuno novu medijsku stvarnost jer se često zbog toga radi paralelna stvarnost.

 

 

 

Označeno u