Suradnja Varaždina i Češke Republike: stiže poznati Moravski filharmonijski orkestar, a sprema se i izložba Foto: Grad Varaždin

Suradnja Varaždina i Češke Republike: stiže poznati Moravski filharmonijski orkestar, a sprema se i izložba

VV | 25.1.2024. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj primio je danas NJ. E. Milana Hovorku, veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj te Janoša Harmana, ravnatelja Moravske filharmonije. Prijemu su nazočili i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

ceh_vel_3.jpg

Varaždin će, naime, imati čast ugostiti jedan od najboljih i najstarijih orkestara iz Češke, poznati Moravski filharmonijski orkestar. Orkestar koji u punom sastavu ima sedamdesetak izvrsnih muzičara, naročito se ističe izvedbama Dvoržaka i Smetane te drugih klasika češke nacionalne muzičke kulture. Nakon koncerata u Budimpešti i Pečuhu, a prije Dubrovnika, nastup Moravske filharmonije u Velikoj koncertno j dvorani varaždinskog kazališta bit će održan krajem 29. svibnja ove godine povodom Dana državnosti Republike Hrvatske. 

ceh_vel_6.jpg

I dok će hrvatska kulturna javnost imati priliku u Varaždinu uživati u izvedbama čeških glazbenika, ljubitelji umjetnosti u Češkoj uživat će i hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Naime, Gradski muzej Varaždin priprema u listopadu otvorenje izložbe slika i skulptura hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća. Iz fundusa GMV-a u galeriji Moravskog zemaljskog muzeja u Brnu bit će izložene 63 slike i 19 skulptura velikana hrvatske umjetnosti poput Bukovca, Meštrovića, Ivekovića, Slave Raškaj te Stančića, Gašparića, Kulmera i drugih.

ceh_vel.jpg

Na susretu u Varaždinu istaknuta je bliskost hrvatskog i češkog naroda koju kulturni događaji poput nastupa filharmonijskog orkestra ili izložbe vrhunskih djela još više produbljuju i učvršćuju.