Suradnja Udruge Dia-Mell Ludbreg i Sveučilišta Sjever: Prevencijom debljine do zdravlja Foto: Sveučilište Sjever

Suradnja Udruge Dia-Mell Ludbreg i Sveučilišta Sjever: Prevencijom debljine do zdravlja

Varaždinske vijesti | 12.3.2022. u 19:23h | Objavljeno u Društvo

U obilježavanju Svjetskog dana debljine (4. ožujka) sudjelovala je i udruga Dia-Mell Ludbreg kroz projekt "Bolje zdravlje", koji financira Grad Ludbreg u partnerstvu sa Sveučilištem Sjever - Odjelom za prehrambenu tehnologiju.

- Udruga Dia-Mell je udruga oboljelih od dijabetesa, podržavajućih osoba u životu i liječenju dijabetičara, kao i svih subjekata koji aktivno žele pridonijeti prevenciji dijabetesa - kazala nam je predsjednica udruge dr. Dragica Lukić.

Kako bi rad udruge kroz projekt “Bolje zdravlje” bio što uspješniji i kvalitetniji, uključila se i izv.prof.dr.sc. Natalija Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever - Odjela prehrambene tehnologije, a cilj projekta je informirati građane o prevenciji nastanka kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, savjetovati kako olakšati život s dijabetesom držeći bolest pod kontrolom te upoznati i naučiti oboljele o pravilnom načinu prehrane i nutritivnim vrijednostima namirnica i gotovih prehrambenih proizvoda.

projekt_bolje_zdravlje_sveuciliste_sjever_udruga_dia_mell_1.jpg

- Planirane aktivnosti odnose se na predavanja, radionice, seminare i objavljivanje brošura. Usto, planira se i formiranje manjih grupa s individualiziranim pristupom kroz vođenje dnevnika prehrane, određivanje nutritivnog statusa putem biokemijskih parametara krvne slike, kao i definiranje antropometrijskih parametara koristeći sofisticiranu vagu, redovita organizirana i individualna fizička aktivnost, izrada jelovnika s personaliziranim pristupom, konkretan prikaz izrade pojedinih primjernih jela, što će u konačnici između ostalog i rezultirati izradom završnog rada studentice Sveučilišta Sjever čime će se potvrditi kvaliteta projekta - ističe izv. prof. dr. sc. Uršulin-Trstenjak, spomenuvši i aktivnosti studenata treće godine Odjela prehrambene tehnologije s kojima je također aktivno u sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika obilježen Svjetski dan debljine.

S obzirom da prekomjerna tjelesna masa i debljina predstavljaju čimbenike rizika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti današnjice (kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna plućna bolest, neki tumori te mentalni poremećaji), u sklopu projekta i u cilju unaprjeđenja kvalitete života i životnih vještina nastoji se dodatno skrenuti pozornost na problem debljine.

projekt_bolje_zdravlje_sveuciliste_sjever_udruga_dia_mell_3.jpg

Iz udruge Dia-Mell i Odjela prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever ističu i da je debljina jedan od najvećih javnozdravstvenih problema, prisutan među 650 milijuna odraslih ljudi, ali je isto tako prisutan i u dječjoj populaciji.

Stoga su povodom obilježavanja Svjetskog dana debljine članovi udruge sudjelovali na predavanju izv. prof. dr. sc. Uršulin-Trstenjak, uz što je i provedeno mjerenje impedancijskom vagom na principu da različita tkiva različito provode električnu struju (nemasno tkivo - mišići koji sadrži puno vode su dobar vodič, dok je masno tkivo loš vodič jer ne sadrži vodu) kao bi se dobio uvid u: tjelesnu masu, BMI (indeks tjelesne mase), količinu tjelesne i visceralne masnoće, mišićne i koštane mase, tip tijela, BMR (bazalni metabolizam), metaboličku dob i količinu vode u tijelu. Nakon toga članovi udruge krenuli su u svoju svakodnevnu aktivnost, a to je hodanje.

projekt_bolje_zdravlje_sveuciliste_sjever_udruga_dia_mell_2.jpg

- U svakom slučaju valja naglasiti da faktori rizika za nastanak debljine nisu ponekad samo neodgovarajuće prehrambene navike i manjak kontinuirane tjelesne aktivnosti, već ona predstavlja puno složeniji problem u koji je, osim krivice pojedinca, uključen i veliki broj čimbenika i elemenata okruženja - ističu naše sugovornice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci