Suradnja Udruge Dia-Mell Ludbreg i Sveučilišta Sjever: Prevencijom debljine do zdravlja Foto: Sveučilište Sjever

Suradnja Udruge Dia-Mell Ludbreg i Sveučilišta Sjever: Prevencijom debljine do zdravlja

Varaždinske vijesti | 12.3.2022. u 19:23h | Objavljeno u Društvo

U obilježavanju Svjetskog dana debljine (4. ožujka) sudjelovala je i udruga Dia-Mell Ludbreg kroz projekt "Bolje zdravlje", koji financira Grad Ludbreg u partnerstvu sa Sveučilištem Sjever - Odjelom za prehrambenu tehnologiju.

- Udruga Dia-Mell je udruga oboljelih od dijabetesa, podržavajućih osoba u životu i liječenju dijabetičara, kao i svih subjekata koji aktivno žele pridonijeti prevenciji dijabetesa - kazala nam je predsjednica udruge dr. Dragica Lukić.

Kako bi rad udruge kroz projekt “Bolje zdravlje” bio što uspješniji i kvalitetniji, uključila se i izv.prof.dr.sc. Natalija Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever - Odjela prehrambene tehnologije, a cilj projekta je informirati građane o prevenciji nastanka kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, savjetovati kako olakšati život s dijabetesom držeći bolest pod kontrolom te upoznati i naučiti oboljele o pravilnom načinu prehrane i nutritivnim vrijednostima namirnica i gotovih prehrambenih proizvoda.

projekt_bolje_zdravlje_sveuciliste_sjever_udruga_dia_mell_1.jpg

- Planirane aktivnosti odnose se na predavanja, radionice, seminare i objavljivanje brošura. Usto, planira se i formiranje manjih grupa s individualiziranim pristupom kroz vođenje dnevnika prehrane, određivanje nutritivnog statusa putem biokemijskih parametara krvne slike, kao i definiranje antropometrijskih parametara koristeći sofisticiranu vagu, redovita organizirana i individualna fizička aktivnost, izrada jelovnika s personaliziranim pristupom, konkretan prikaz izrade pojedinih primjernih jela, što će u konačnici između ostalog i rezultirati izradom završnog rada studentice Sveučilišta Sjever čime će se potvrditi kvaliteta projekta - ističe izv. prof. dr. sc. Uršulin-Trstenjak, spomenuvši i aktivnosti studenata treće godine Odjela prehrambene tehnologije s kojima je također aktivno u sklopu kolegija Gastronomija i dijetetika obilježen Svjetski dan debljine.

S obzirom da prekomjerna tjelesna masa i debljina predstavljaju čimbenike rizika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti današnjice (kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna plućna bolest, neki tumori te mentalni poremećaji), u sklopu projekta i u cilju unaprjeđenja kvalitete života i životnih vještina nastoji se dodatno skrenuti pozornost na problem debljine.

projekt_bolje_zdravlje_sveuciliste_sjever_udruga_dia_mell_3.jpg

Iz udruge Dia-Mell i Odjela prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever ističu i da je debljina jedan od najvećih javnozdravstvenih problema, prisutan među 650 milijuna odraslih ljudi, ali je isto tako prisutan i u dječjoj populaciji.

Stoga su povodom obilježavanja Svjetskog dana debljine članovi udruge sudjelovali na predavanju izv. prof. dr. sc. Uršulin-Trstenjak, uz što je i provedeno mjerenje impedancijskom vagom na principu da različita tkiva različito provode električnu struju (nemasno tkivo - mišići koji sadrži puno vode su dobar vodič, dok je masno tkivo loš vodič jer ne sadrži vodu) kao bi se dobio uvid u: tjelesnu masu, BMI (indeks tjelesne mase), količinu tjelesne i visceralne masnoće, mišićne i koštane mase, tip tijela, BMR (bazalni metabolizam), metaboličku dob i količinu vode u tijelu. Nakon toga članovi udruge krenuli su u svoju svakodnevnu aktivnost, a to je hodanje.

projekt_bolje_zdravlje_sveuciliste_sjever_udruga_dia_mell_2.jpg

- U svakom slučaju valja naglasiti da faktori rizika za nastanak debljine nisu ponekad samo neodgovarajuće prehrambene navike i manjak kontinuirane tjelesne aktivnosti, već ona predstavlja puno složeniji problem u koji je, osim krivice pojedinca, uključen i veliki broj čimbenika i elemenata okruženja - ističu naše sugovornice.