Sunčana Glavak o borbi protiv raka, trajanju COVID potvrda i rusko-ukrajinskoj granici

VV | 14.2.2022. u 10:09h | Objavljeno u Društvo

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnom zasjedanju koje će se održati u Strasbourgu od 14. do 17. veljače.

Jačanje Europe u borbi protiv raka

Borba protiv raka jedna je od ključnih politika Europske unije. Kroz rad u Posebnom odboru za borbu protiv raka (BECA), zastupnica Sunčana Glavak uložila je 150 amandmana u suradnji s kolegama te 5 neovisnih amandmana kako bi se rezolucijom Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji što kvalitetnije odgovorilo na potrebe i izazove osoba koje imaju rak.

Rezolucijom se naglašavaju mjere kojima se može znatno pospješiti borba protiv raka, kao što su: olakšavanje pristupa prekograničnoj zdravstvenoj skrbi i kliničkim ispitivanjima, proširenje primjene postupaka zajedničke nabave, učinkovitije rješavanje problema nestašice lijekova protiv raka, jamčenje prava na zaborav te osiguravanje jednakog pristupa liječenju i inovativnim lijekovima protiv raka. Rasprava će se održati u utorak, a glasovanje u srijedu.

20 godina zajedničke europske valute

Sjednica će u ponedjeljak započeti svečanim obilježavanjem 20. godišnjice eura, valute koja će se u Hrvatskoj službeno početi koristiti 2023. godine. Zastupnici će s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde raspravljati o radu te institucije i stanju gospodarstva u EU-u. Rasprava se odvija u posebno važnom trenutku kada je inflacija u porastu, a istovremeno se očekuje i gospodarski oporavak nakon pandemije.

Europska demokracija i pokušaji smirivanja napetosti na rusko-ukrajinskoj granici

U utorak će se u Europskom parlamentu održati niz rasprava o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a, ljudskim pravima i demokraciji u svijetu te politici Europske unije u tom području. Prema posljednjem Eurobarometru, gotovo trećina ispitanika istaknula je demokraciju kao vodeću vrijednost koju Parlament treba braniti, što se podudara s posljednjim istraživanjem o budućnosti Europe u kojem je 9 od 10 Europljana istaknulo da se slaže kako treba jačati demokraciju u EU-u.

Zastupnici će u srijedu s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom raspravljati o najnovijim diplomatskim pokušajima smirivanja napetosti između Rusije i Zapada oko Ukrajine.

Pandemija COVID-19 i njezin utjecaj na slobodu kretanja i mlade

Od ostalih tema na dnevnom redu zastupnici će raspravljati o dobrobiti životinja iz uzgoja, pravilima o naplati cestarina koja trebaju slijediti zeleniju politiku, jačanju obnovljivih izvora energije na moru, što je ključno za postizanje klimatskih ciljeva, te usklađivanju europskog pristupa i stanju slobode kretanja u kontekstu pandemije bolesti COVID-19. U utorak će zastupnici glasovati o tome hoće li se usprotiviti nedavnoj odluci Europske komisije o ograničavanju valjanosti digitalne COVID potvrde na 270 dana, nakon čega će potvrda vrijediti samo uz dodatnu dozu cjepiva.

Parlament će u srijedu glasovati o rezoluciji kojom se zahtijevaju hitne mjere za osiguravanje i poboljšanje budućnosti i dobrobiti mladih u Europi kako bi se riješio problem utjecaja bolesti COVID-19 na njihovu nezaposlenost i mentalno zdravlje.