Suglasni oko nužnosti promjene programa informatike u školama

| 2.12.2015. u 18:26h | Objavljeno u Društvo

- Drago nam je da je IT industrija okupljena oko eSkills inicijative akcijom ukazala na problem koji trenutno postoji sa programom Informatike u školama. Radna skupina koja radi na cjlovitoj kurikularnoj reformi suglasna je s time da su izmjene u sklopu predmeta informatike nužne. Zajedničkim razgovorima uvidjeli smo velike sličnosti u promišljanju o konkretnim promjenama u kvaliteti sadržaja te ćemo zajedničkim snagama raditi dalje da dođemo do zadovoljavajućeg cilja - osvrnuo se dr.sc. Boris Jokić, voditelj ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, na inicijativu "eSkills for Jobs".

U priopćenju Jokić dodaje da je kurikularna reforma dugotrajan proces, a konkretne korake nužno je pokrenuti što prije, budući da se unaprjeđenje obrazovanja u području STEM-a nametnulo kao globalni imperativ koji se više ne smije odgađati.

Da se IT industrija stavila na raspolaganje ekspertnom timu koji radi na kurikularnoj reformi istakla je pak Vedrana Miholić, ambasadorica eSkills inicijative te jedna od potpisnica Otvorenog pisma upućenog premijeru prije nekoliko dana.

- Potrebno je napraviti akcijski plan koji će pokrpati trenutno stanje do trenutka kad će novi kurikulum za informatiku biti u primjeni. Mnoge škole već danas imaju računala i što je još važnije kvalitetne nastavnike i profesore te predlažemo da se odmah unutar postojećeg programa dodaju fakultativne radionice programiranja/kodiranja, koje će poticati i razvijati logičko razmišljanje, naročito kod učenika nižih razreda osnovne škole, kako bi se razvijali u dosegu i trajali do uvođenja obaveznog programiranja u osnovne škole - naglasila je Miholić.

Zajedničkom suradnjom predstavnici eSkills inicijative i predstavnici ekspertne radne skupine mogu brže i kvalitetnije doći do zajedničkog cilja - promjeni kvalitete sadržaja informatike, ali i pružiti podršku da se lakše prebrodi jaz u prijelaznoj fazi.

eSkills inicijativa i dalje poziva građane da je podrže te nastavlja prikupljati potpise kako bi spremno dočekali novu predsjednicu ili predsjednika Vlade RH, s kojom/im će se inicirati hitan sastanak radi dobivanja podrške za razradu konkretnih daljnjih koraka i razvijanja suradnje za kvalitetniji program Informatike u školama, a koji je sastavni dio provedbe ukupne Strategije obrazovanja Republike Hrvatske.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.