Sudjelujte u prvom Nacionalnom istraživanju o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.11.2020. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

Imate li dijete u dobi od tri mjeseca do 9 godina možete sudjelovati u prvom Nacionalnom istraživanju o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj.

Naime, nutricionisti Anita Car i Davor Hostić profesori iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sudjeluju u navedenom projektu te su zaduženi za istraživanje kroz ankete za Varaždinsku županiju stoga pozivaju sve zainteresirane da se prijave u istraživanje.

Kako kažu, kao nagradu za sudjelovanje u istraživanju dobit ćete povratnu, personaliziranu informaciju o prehrambenim navikama Vašeg djeteta, kao i brošuru s preporukama za pravilnu prehranu koju je izradio tim stručnjaka i nutricionista, a koja Vam može poslužiti kao relevantan izvor informacija i svojevrsni vodič za prehranu Vašeg djeteta.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s partnerima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u rujnu je krenula s prikupljanjem podataka o prehrambenim navikama djece na području cijele Hrvatske.

Istraživanje se provodi sukladno europskoj metodologiji te će dobiveni podaci biti usporedivi sa ostalim EU zemljama, a trajat će godinu dana, kako bi se prikupili podaci o konzumaciji sezonske hrane i specifičnosti prehrane tijekom svakog godišnjeg doba.

- Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od ostalih istraživanja o prehrambenim navikama je standardizirana EU metodologija koja podrazumijeva prikupljanje podataka o količini konzumirane hrane na individualnoj razini. Recimo ukoliko ste djetetu servirali 2dl mlijeka, a 1dl isipali u sudoper, upravo ćete taj podatak upisati u dnevnik prehrane. Osim toga, prikupljaju se i svi dodatni podaci o konzumiranoj hrani: način na koji je pripremljena, gdje su nabavljene namirnice, o vrsti ambalaže, vremenu, mjestu i prigodi konzumiranja hrane… Kao takvi oni su jedinstveni i visoko vrijedni -  ističe voditeljica istraživanja Darja Sokolić iz HAPIH-a.

- Iako podatke primarno prikupljamo u svrhu što bolje procjene rizika podrijetlom iz hrane, odnosno kako bi dobili konkretan podatak koliki je unos pojedinih namirnica pa posljedično i sam potencijalni rizik za dijete, oni će nakon objave biti javno dostupni i moći biti od koristi široj akademskoj zajednici, s ciljem osiguranja zdravlja ove najranjivije dobne populacije. Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu prehranu, epidemiolozima – za stavljanje u odnos s prevalencijom pojedinih bolesti, ali i industriji s ciljem prilagođavanja asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i zahtjevima tržišta -  zaključuje Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.

Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca ili svi zainteresirani dodatne informacije mogu dobiti na broj 099 384 9910 (nazovite, pošaljite SMS, Viber ili WhatsApp poruku).

Obrazac se nalazi ovdje.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci