Studentice i studenti pjesmom razveselili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku Foto: Opća bolnica Varaždin

Studentice i studenti pjesmom razveselili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku

Varaždinske vijesti | 3.1.2019. u 16:52h | Objavljeno u Društvo

U predblagdansko vrijeme, studentice i studenti Sveučilišta Sjever ponovo su posjetili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku, u službama Opće bolnice Varaždin. U utorak i srijedu, 18. i 19. prosinca, družili su se tako s bolesnicima u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu i Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.

Nakon što su prošle godine sami pokrenuli inicijativu da u predbožićno vrijeme posjete bolesnike, studenti sestrinstva - a od ove godine pridružuju im se i studenti fizioterapije - nastavljaju s ovom akcijom pokazujući i time zašto su odabrali profesiju kojoj je u središtu upravo briga za bližnjeg.

Ines Kučko, studentica druge godine sestrinstva na Sveučilišta Sjever, ističe da je sestrinstvo altruističko zanimanje.

- To je nesebično davanje sebe i svog vremena nekom drugom kome je potrebno. Zapravo tim malim gestama pridonosimo razvoju društva i što je najvažnije da izmamimo osmjeh tim osobama, pacijentima. To je najvažnije kod volontiranju, ali i u našoj struci. Napravili smo prigodne čestitke i prigodnim citatima koje se nalaze unutar čestitki želimo reći da neko malo dobro djelo ne košta niša, a izmami osmijeh na lice - kaže studentica sestrinstva koja je s kolegicama i kolegama bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku dijelila čestitke, a za njih su pripremili i glazbeni program.

Akciju zajednički organiziraju Opća bolnica Varaždin i Sveučilište Sjever. Doc.dr.sc. Marijana Neuberg, v.d. pročelnica Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, naglašava višegodišnju iznimnu suradnju dviju ustanova.

- Ovo je druga godina ove akcije u dugogodišnjoj vrlo uspješnoj suradnji s Općom bolnicom Varaždin. Ona je naša najveća nastavna baza. Studenti sestrinstva i prvi puta studenti fizioterapije posjećuju bolesnike u predblagdansko vrijeme. Studenti su sami pokrenuli akciju, da se ne ide samo na dječje odjele, koji su najčešće zastupljeni u predblagdansko vrijeme, nego da posjetimo kronične bolesnike, starije osobe i najviše palijativne bolesnike, one koji nemaju nikog i trebaju u ovo vrijeme nekog bližnjeg. Studenti su pripremili čestitke, prigodne tekstove koje čitaju našim pacijentima, glazbene točke, u Novom Marofu pjesme, u Klenovniku i uz pratnju na gitari. Odvajaju svoje poslijepodne u predblagdansko vrijeme da promoviraju i svoju struku, ali i kako je dobro činiti dobro. Ovo je najbitniji i neprocjenjiv dio studija kojim pokazuju zašto su izabrali ovu profesiju – zbog razvijene empatije, osjećaja za drugog i da mogu pokloniti svoje vrijeme nekom drugom pred blagdane - ističe Neuberg.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, mag. med. techn., dodaje da ovo druženje studenata postaje tradicija.

- Vrlo sam zahvalna studentima i nastavnicama Sveučilišta Sjever što su svoje vrijeme odvojili za bolesnike, za posjet i zajedničko druženje. Akcija je krenula spontano. Inicijativa je potekla od samih studenata, a studenti, nastavnici i osoblje bolnice zajednički su se dogovorili da studenti dođu volontirati, družiti se s pacijentima, da im uljepšaju te predbožićne dane. Javilo se više od 40 studenata i vrlo smo lako organizirali ugodno druženje s bolesnicima - kaže Sekovanić.

Studenti su se družili i razgovarali s pokretnijim bolesnicima, ali i posjetili one teško pokretne ili nepokretne u njihovim sobama, kojima je također važno da ih se prisjeti u predblagdansko vrijeme, vrijeme darivanja. Studenti volonteri bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku darivali su ono možda najvrjednije – svoje vrijeme i pažnju.

sveuciliste_sjever_klenovnik_1.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_2.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_3.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_4.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_5.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_6.JPG

sveuciliste_sjever_klenovnik_7.JPG

sveuciliste_sjever_marof_1.JPG

sveuciliste_sjever_marof_2.JPG

sveuciliste_sjever_marof_3.JPG

sveuciliste_sjever_marof_4.JPG

sveuciliste_sjever_marof_5.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci