Isplati li se rad preko Student servisa i gdje se može najviše zaraditi? Foto: Ilustracija/Pixabay i SC Varaždin

Isplati li se rad preko Student servisa i gdje se može najviše zaraditi?

IHR/Varaždinske vijesti | 7.8.2021. u 20:04h | Objavljeno u Društvo

Rad u hotelu Kempinski u Savudriji, hotelima u Poreču, Umagu, pa čak i na Braču sa satnicom od 30 do 40 kuna samo su neki od sezonskih poslova koji se ovog ljeta nude studentima preko SC Varaždin. Iako su studenti vrlo traženi za rad na Jadranu, od ukupno 3000 studenata koliko ih trenutno radi posredstvom Student servisa SC-a Varaždin, svega njih 100-njak odlučilo se za rad na moru.

Primjereno i korektno

- Radi se o poslovima sobarica, kuhinjskog pomoćnog osoblja, konobarima, servirkama, radu na recepciji te ostalom pomoćnom osoblju. Interes studenata za radom tijekom ljeta podložan je utjecajima zahtjevne turističke sezone, mjerama Stožera i svim popratnim uvjetima koji imaju utjecaja na sezonsko zapošljavanje studenata. Tako je zainteresiranost studenata za sezonske poslove na Jadranu svake godine sve manja, no to je dijelom i zato jer postoji velika ponuda poslova za studente i na lokalnom području – kažu u SC-u Varaždin koji tradicionalno surađuje s više hotelskih kuća na Jadranu.

savudrija.jpg

S obzirom da je i ovogodišnja turistička sezona pod korona mjerama te je njezino trajanje neizvjesno, poslodavci su, kažu u SC-u Varaždin, zapošljavali manje sezonskih djelatnika nego prethodnih godina. Stoga je potražnja za studentima vrlo velika, a satnice za sezonske poslove iznose od 30 do 40 kuna po satu, za poslodavce za koje je SC Varaždin dogovarao uvjete rada.

- Poslodavci su i ove godine ponudili primjerene satnice i korektne uvjete rada, pa se tako rad noću, nedjeljom i blagdanom plaća i 50 posto više. Studentima su osigurani smještaj, prehrana te plaćeni putni troškovi - kažu u SC Varaždin.

Koliko se može zaraditi?

No, koliko studenti mogu zaraditi? U SC-u kažu kako je minimalna studentska satnica regulirana Zakonom o obavljanju studentskih poslova, vezana je za bruto minimalnu plaću u Republici Hrvatskoj i ona trenutno iznosi 26,56 kuna.

- Satnice variraju ovisno o vrsti posla, trajanju posla, zahtjevnosti radnog mjesta i naravno, broju zainteresiranih studenata. Najviše satnice su u IT sektoru, koje se “penju” i do 70 kuna po satu.

- Naravno, i tu je velika disperzija satnica u ovisnosti o vrsti, zahtjevnosti i složenosti posla koji se obavlja – kažu u SC Varaždin.

Najtraženiji kratkoročni poslovi

U SC Varaždin krajem srpnja bilo je “aktivno”  40-ak oglasa za posao. Oglasi se redovito ažuriraju, a najveća ponuda poslova je u prehrambenoj industriji. -

Prehrambena industrija ima potrebe za najvećim brojem djelatnika na privremenim i povremenim poslovima. Tu je i ugostiteljstvo, rad u maloprodaji, u trgovini, istraživanju tržišta, a onda i rad na sezonskim poslovima na Jadranu – kažu u SC-u Varaždin.

nonicdibofcdkbif-1536x1014.jpg

Studenti su najviše zainteresirani za kratkoročne poslove gdje sami mogu regulirati radno vrijeme, odnosno gdje postoji mogućnost dogovora s poslodavcem u vezi smjena.

- Pozivamo sve studente i sve ovogodišnje maturante koji još uvijek traže kratkoročni sezonski ili dugoročniji posao da nam se svakako obrate. Ponuda poslova je dosta raznovrsna i u mogućnosti smo ponuditi posao svim zainteresiranim članovima. Još uvijek zaprimamo i prijave za rad na moru, u nadi da će sezona potrajati i kroz cijeli rujan, a tada u pravilu poslodavci imaju dodatne potrebe za zapošljavanjem posredstvom studentskih servisa – kažu u SC Varaždin.