Studenti iz SAD-a na FOI-ju predstavljaju svoje projekte, ali uče i o kulturnoj baštini Foto: Krešimir Đurić

Studenti iz SAD-a na FOI-ju predstavljaju svoje projekte, ali uče i o kulturnoj baštini

| 17.6.2019. u 14:11h | Objavljeno u Društvo

Fakultet organizacije i informatike od 14. do 25. lipnja domaćin je 9. Međunarodnog studentskog istraživačkog simpozija o interkulturalnom učenju. Riječ je o simpoziju koji FOI svake godine tradicionalno organizira u suradnji sa sveučilištima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj studentskog simpozija je poticanje međunarodne suradnje studenata i nastavnika u području znanstvenih istraživanja te umrežavanje u međunarodne istraživačke timove. Studenti prezentiraju rezultate projekata koje provode na matičnim institucijama, a upravo je istraživački rad važan dio obrazovnih programa na američkim sveučilištima.

foi_medjunarodni_simpozij_01.JPG

Ovogodišnji organizacijski partneri FOI-ja su Sveučilište Cincinnati iz Ohia, koje je, na prijedlog FOI-ja, i strateški partner Sveučilištu u Zagrebu, Sveučilište Centralna Florida iz Orlanda na Floridi, Sveučilište DePaul iz Chicaga u saveznoj državi Illinois, kao bilateralni partner Sveučilištu u Zagrebu, i Sveučilište Južna Karolina iz Kolumbije u saveznoj državi Južna Karolina u SAD-u.

- Kad smo započeli s ovim projektom, očekivali smo da će biti riječ tek o nekoliko susreta i radionica. Međutim, studenti zaista žele predstaviti svoja istraživanja, razmjenjivati iskustva u međunarodnom okruženju te smo tijekom ovih devet godina došli do 80-ak mobilnosti profesora i studenata, a posebnost projekta jest da ne uključuje samo znanstvenu komponentu, već ima i komponentu interkulturalnog učenja koja uključuje UNESCO baštinu, od čipke preko Plitvičkih jezera do spomenika kulture i slično. Oni sve to bilježe i integriraju informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u taj dio praćenja - napomenula je izv.prof.dr.sc. Violeta Vidaček - Hainš, voditeljica projekta, na današnjem svečanom otvorenju simpozija.

foi_medjunarodni_simpozij_11.JPG

Sudionici simpozija tako su dosad posjetili Ekomuzej čipke i čipkarstva u Lepoglavi i dvorac Trakošćan, a planiran je i posjet Čakovcu, Zagrebu, Plitvičkim jezerima i Zadru, uz brojne druge aktivnosti te predstavljanje studentskih istraživanja.

- Kako se informatika koristi u svim sferama, pokušavamo im omogućiti da vide kakva je primjena informatike u medicini, psihologiji i drugim područjima. Posebnost ovog projekta je i volontiranje te svi naši studenti i nastavnici rade na volonterskoj osnovi, uz veliku potporu Fakulteta i Sveučilišta, jedinica lokalne samouprave, Studentskog zbora i Studentskog centra. Riječ je o nekoliko stotina ljudi bez koji sve ovo ne bi bilo moguće organizirati - naglasila je Vidaček - Hainš.

Dodala je da na FOI stiglo 14 nastavnika i studenata iz SAD-a, i to sa Sveučilišta Cincinnati, Sveučilišta Centralna Florida, Sveučilišta DePaul iz Chicaga te Sveučilišta Južna Karolina.

Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček osvrnuo se na važnost ovakvih projekata i suradnje za odlazak studenata na strana sveučilišta i razvoj karijere u inozemstvu.

foi_medjunarodni_simpozij_12.JPG

- Svaki odlazak u inozemstvo za studente je način na koji mogu izgraditi svoj profesionalni život. Iskustva izvan Europske unije su zaista drugačija i velika je vrijednost takve suradnje. Trenutačno nam je puno lakše ostvariti razne studentske i profesorske mobilnosti unutar Europske unije, a izvan EU je teže, prvenstveno zbog financijskih razloga, no drago nam je da svake godine ipak uspijemo razmijeniti do desetak studenata u jednom ili drugom smjeru. Oni su uspostavili i trajna prijateljstva stoga ovakav oblik suradnje definitivno obaćuje i Fakultet i studentsku zajednicu - istaknuo je Vrček.

Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad, naglasila je da se iz godine u godinu povećava broj američkih sveučilišta koja sudjeluju u ovom projektu, stoga je u planu i njegovo širenje.

foi_medjunarodni_simpozij_13.JPG

- Sljedeće godine planiramo organizirati Ljetnu školu u kojoj će sudjelovati naši i američki studenti, ali i francuski te studenti s ostalih sveučilišta Europe i svijeta s kojima imamo potpisane Erasmus sporazume i sporazume o suradnji - rekla je Begičević Ređep, osvrnuvši se na veliku ulogu ovakvih projekata u obogaćivanju znanstvenog rada i rada studenata.

- Internacionalizacija nam je jedan od prioriteta i gotovo sve aktivnosti planiramo u smjeru ostvarenja tog cilja. Potpisujemo nove Erasmus sporazume, ali isključivo sa sveučilištima koja su akreditirana i imaju studijske programe srodne našima. Širimo i suradnju s američkim sveučilištima, a sve s ciljem podizanja internacionalizacije, studentske mobilnosti te mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja. Krajnji cilj je stjecanje tzv. transverzalnih vještina, jer vjerujemo da je upravo to rješavanje problema, odlučivanje, kritičko razmišljanje i projektni način izvođenja nastave ono što treba našim studentima i ono što treba tržištu rada - istaknula je prodekanica.

Među sudionicima simpozija je i Susan Dvorak McMahon, prodekanica Sveučilišta DePaul iz Chicaga.

foi_medjunarodni_simpozij_14.JPG

- Ovo je vrlo važan projekt za naše sveučilište, koji nam omogućuje da posjetimo FOI i ostvarimo međunarodnu i interkulturalnu razmjenu studenata i nastavnika, da učimo o običajima i načinu života, o istraživanjima ovdje na FOI-ju, ali da razmijenimo svoja iskustva i istraživanja. FOI je vrlo kvalitetan, vrlo su posvećeni učenju i istraživanju, slično kao i na našem Sveučilištu DePaul. Izvrsni su domaćini i upoznaju nas sa svojom kulturom i običajima - zadovoljno je zaključila McMahon.

foi_medjunarodni_simpozij_02.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_03.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_04.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_06.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_07.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_08.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_09.JPG

foi_medjunarodni_simpozij_10.JPG