Stručnjak hitne medicine iz Velike Britanije posjetio Varaždin Foto: Varaždinska županija

Stručnjak hitne medicine iz Velike Britanije posjetio Varaždin

Varaždinske vijesti | 18.4.2017. u 11:43h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu upriličen je prijem za Boba Dobsona, tajnika Odjela za katastrofe i vojsku Velike Britanije te tajnika Europskog udruženja za traumatologiju i hitnu kirurgiju. Također, Dobson je jedan od osnivača Nacionalnog tečaja za obuku paramedika u Velikoj Britaniji te je ovih dana boravio u Varaždinskoj županiji kao gost Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Boba Dobsona ugostio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić zajedno s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Mladenom Smoljancem. Dožupan Kišić tom je prilikom izrazio zadovoljstvo posjetom te upoznao gosta s osobitostima županije, njenim gospodarskim i obrazovnim potencijalom, aktualnim projektima te planovima za budućnost.

- Drago mi je što je gospodin Dobson posjetio Varaždinsku županiju i njezin Zavod za hitnu medicinu koji po mnogočemu prednjači u Hrvatskoj, ali i što nam je prenio iskustva iz Velike Britanije – istaknuo je Kišić te zahvalio gostu što je održao i predavanje studentima Sveučilišta Sjever.

Inače, Bob Dobson proveo je 34 godine u Londonskoj hitnoj pomoći (London Ambulance Service - LAS) gdje je jedan od osnivača Nacionalnog tečaja za obuku paramedika. U posljednjih 30 godina sudjelovao je u rješavanju svih većih incidenta u Londonu i okolici, a trenutno je tajnik Odjela za katastrofe i vojsku Europskog udruženja za traumatologiju i hitnu kirurgiju.

Član je Odbora i predavač u MRMI (Medical Response to Major Incidents) koja provodi tečajeve u Hrvatskoj, Sloveniji, Nizozemskoj, Portugalu, Italiji i Švedskoj, koji obuhvaćaju izučavanje glavnih komponenti medicinskog pristupa masovnim incidentima, uključujući izvanbolnički pristup, transport ozlijeđenih, bolnički pristup i organizaciju, komunikaciju između pojedinih dijelova sustava te koordinaciju i zapovjedni lanac.

Također je i autor poglavlja u knjizi Medical Response to Major Incidents and Disasters (Springer 2012) te koautor nekoliko poglavlja u NATO - knjizi, koja uključuju planiranja i spašavanja masovnih stradavanja, publicirano od NATO Advanced Study Institute. Završio je edukaciju na Kingston / Greenwich Sveučilištu i specijalizirao se za medicinsko djelovanje u terorističkim napadima, a trenutno radi na knjizi o sustavima hitne pomoći u svijetu.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Stjepan Čusek, dr. med., glavni tehničar Zavoda Zoran Žeželj te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac.