Strojarska i prometna škole Varaždin na međunarodnoj konferenciji CARNET Users Conference 2022 Foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

Strojarska i prometna škole Varaždin na međunarodnoj konferenciji CARNET Users Conference 2022

VV | 29.10.2022. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Na međunarodnoj znanstveno–stručnoj konferenciji CARNET Users Conference 2022, koja se održava od 26. do 28. listopada u Šibeniku, sudjelovale su četiri nastavnice Strojarske i prometne škole Varaždin te ravnateljica Snježana Klarić.

Na teme otvorenosti, pristupa, povezanosti, umjetne inteligencije i identiteta, sažete kroz konferencijski slogan ''Otvaranje u zatvorenom svijetu'', odgovarali su mnogu stručnjaci i predavači putem predavanja, okruglih stolova i radionica. Među predavačima bile su i nastavnice Strojarske i prometne škole Varaždin, Aleksandra Schill i Ana Marketin-Sedlar.  

gdfeweq.jpg

- Aleksandra Schill održala je radionicu na temu Video kroz Biteable 2.0 - kreiraj, snimaj i uči! koju je prijavila s Tamarom Srnec iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Tijekom radionice prikazala je alat Biteable koji je polaznike potaknuo da osmisle svoj sadržaj koji žele snimiti. Koristeći razne rekvizite, polaznici su snimali video uratke putem aplikacije Stop Motion Studia te su ih ugrađivali u postojeći predložak Biteabla - kažu u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.

Osim toga, tijekom radionice pokazani su odlični primjeri iz prakse. Među njima, pokazano je i kako su učenici Strojarske i prometne škole Varaždin osmislili i snimili matematičke teme u obliku video uratka te ih prezentirali svojim kolegama. Zahvaljujući tome, matematika više nije bauk jer je cilj nastave ostvaren u obliku bržeg i trajnijeg pamćenja te poticanja učeničke znatiželje za matematikom.  

geesaa.jpg

- Ana Marketin-Sedlar održala je s Danielom Usmiani iz Srednje škole Bedekovčina interaktivno predavanje na temu “eTwinning u STEM-u i struci”. Interaktivnim predavanjem, koje se pratilo uživo i online, stavljen je naglasak na eTwinningovu projektnu nastavu. Digitalnim suradničkim aktivnostima tijekom takve nastave uvelike se utječe na usvajanje učeničkih znanja i vještina jer se aktivno potiču razvoj kreativnosti, inovativnosti i kritičkog mišljenja. Konkretni eTwinningovi projekti pokazali su niz rezultata koje su iskusili i polaznici predavanja jer su slagali minijaturu “Šarene klupe budućnosti” - otkrili su u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.

fdfee.jpg