Strojarska i prometna škola Varaždin prva u Hrvatskoj dobiva simulator vožnje Foto: Varaždinska županija

Strojarska i prometna škola Varaždin prva u Hrvatskoj dobiva simulator vožnje

Varaždinska županija/vv | 22.11.2023. u 15:33h | Objavljeno u Društvo

Strojarska i prometna škola Varaždin bit će prva škola u Hrvatskoj koja će dobiti simulator vožnje namijenjen za vozače motornih vozila, prvenstveno kamiona i kamiona s prikolicom.

Ugovor o nabavi simulatora vožnje u srijedu, 22. studenog, u Županijskoj palači potpisali su ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić i direktor tvrtke ANIQ d.o.o. iz Novske Dominik Cvetkovski. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i župan Anđelko Stričak, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, potpredsjednik Županijske skupštine, ujedno i predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec, kao i dopredsjednik Udruge Branko Trstenjački te glavni programer u tvrtki ANIQ d.o.o. Nenad Fijala.

Namijenjen učenicima i kod obrazovanja odraslih

Ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin istaknula je kako škola djeluje u dva sektora, sektoru strojarstva i sektoru prometa i logistike.

- U školi već uspješno djeluje Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, a u procesu smo otvaranja Strukovnog centra izvrsnosti iz prometa koji obuhvaća Praktikum za logistiku i špediciju te Praktikum za vozače motornog vozila koji osim informatičke opreme uključuje i simulator vožnje. Osim što će biti namijenjen našim učenicima, škola će simulator koristiti i kod obrazovanja odraslih za zvanje vozača motornih vozila.

simulator_02.jpg

Također, provodimo i edukaciju za KOD 95 koja je obvezna za sve vozače koji imaju položene kategorije za kamion ili autobus, a posjedujemo i licencu za ADR (Europski sporazum o međunarodnom prijevozu opasnih tvari u cestovnom prometu). Imamo i najnovije mikro kvalifikacije za ubrzano stjecanje kvalifikacije vozač motornog vozila te će polaznici određen broj praktičnih sati odraditi upravo na tom simulatoru – rekla je ravnateljica Klarić zahvalivši se Varaždinskoj županiji, ali i prijevoznicima s područja županije u čijim tvrtkama učenici škole odrađuju praktičan dio nastave, te kasnije  pronalaze zaposlenje.

Mogućnost potpunog treninga prije izlaska na cestu

Zahvaljujući simulatoru vožnje, učenik će imati mogućnost potpunog treninga prije samog izlaska na cestu, kao i mogućnost edukacije kako pravilno reagirati u različitim situacijama u prometu.

- Razvili smo program koji omogućuje učenicima vježbanje osnovnih vozačkih tehnika. On uključuje simulacije različitih vremenskih uvjeta poput snijega, kiše i leda na cesti. Posebno ističemo kinetiku pokreta koja omogućuje realističnu simulaciju situacija poput sudara vozila s divljači ili pada stabla na cestu. Osim toga, simulator ima sustav za praćenje prometnih pravila koji upozorava na kršenja, bilježi ih i omogućuje analizu grešaka radi poboljšanja vozačkih vještina učenika – objasnio je direktor tvrtke ANIQ d.o.o. Dominik Cvetkovski.

Inače, upravo na inicijativu Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, Varaždinska županija krenula je u formiranje Strukovnog centra izvrsnosti iz prometa, kao i nabavku simulatora.

simulator_05.jpg

- Biti vozač težak je i odgovoran posao, i iako Hrvatska više toliko ne zaostaje s plaćama u području transporta, već godinama se suočavamo s nedostatkom vozača, a to je problem i cijele Europe, odnosno svijeta. Uvođenjem u obrazovanje najmodernije opreme, kao što je ovaj simulator, želja nam je kod mladih osoba potaknuti interes za tim zanimanje, ali i kvalitetno ih pripremiti za tržište rada jer danas iz tvornica izlaze moderna i kvalitetna vozila te nam je cilj biti u trendu – rekao je predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Župan Stričak pohvalio je novo ulaganje u obrazovnu instituciju kojoj je osnivač Varaždinska županija.

Kvaliteta rada

- Već samim time što smo po pitanju uvođenja simulatora u našu školu prvi u Hrvatskoj dovoljno govori o kvaliteti rada naših obrazovnih institucija, ali i centara izvrsnosti iz znanja te centara izvrsnosti iz strukovnih zanimanja gdje naši učenici na jedan novi, moderniji način stječu nova znanja i vještine, a i odrasli imaju daleko veće mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja.

simulator_04.jpg

Ovaj simulator povezao je našu pamet – naše škole, učenike i domaću tvrtku koja će izraditi simulator, što me posebno veseli – rekao je župan zahvalivši se školi, resornom upravnom odjelu, ali i poduzetnicima koji su prepoznali potrebu za jednim takvim simulatorom da se i taj dio gospodarstva koji se odnosi na promet razvija još jače i kvalitetnije. 

Vrijednost nabave simulatora iznosi 67.375,00 eura, a sredstva je osiguralo Ministarstvo obrazovanja i znanosti.

simulator_01.jpg