Štrigova organizira 12. po redu Umjetničku koloniju od 30. lipnja do 3. srpnja

VV | 30.6.2022. u 11:24h | Objavljeno u Društvo

Štrigova predstavlja jedinstven i zanimljiv spoj kraja bogatog poviješću, umjetnošću, enogastronomijom i predivnom prirodom. Upravo u tom rajskom kutku svake se godine početkom srpnja okuplja krema likovne i glazbene akademske umjetnosti na Umjetničkoj koloniji Štrigova, utemeljenoj 2011. godine na inicijativu međimurskog poduzetnika Antuna Horvata, a prema zamisli i koncepciji Žorža Draušnika. 

Namjera začetnika kolonije bila je spojiti glazbu, likovnost i poeziju na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini i tako stvoriti cjelovitu umjetničku manifestaciju. Netaknuta, idilična priroda i mir štrigovskih brežuljaka, vrijedni i srdačni ljudi, dobra hrana, a posebno dobro vino, kojim se ovaj kraj osobito diči, stvaraju inspirativno i opušteno ozračje u kojem rado borave svi – i umjetnici i publika. Štrigovska kolonija zauzela je važno mjesto u rasporedima kulturno-umjetničkih događanja u Međimurskoj županiji, a imidž koji ovo peterodnevno događanje njeguje pobuđuje sve intenzivniji interes publike za likovnu i glazbenu umjetnost. 

Programi kolonije održavaju se u jedinstvenim zatvorenim i otvorenim prostorima, poput čuvene štrigovske crkve sv. Jeronima s prekrasnim Rangerovim freskama i baroknim orguljama iz 1734., župne crkve sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Zmajevog vrta na Železnoj Gori te, od ove godine, i novoizgrađenog modernog Doma kulture. Kolonija obuhvaća i šire područje Međimurske županije pa se tako izložbe održavaju u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu. Prepoznata od publike i lokalne uprave, kolonija je tijekom godina postala nezaobilazan dio međimurske kulturne ponude te je u medijima proglašena međimurskom utvrdom glazbene i likovne kulture. Ustrajnim naporima organizacijskog tima i velikom podrškom Općine Štrigova, koja je prije nekoliko godina stala iza manifestacije, te dugogodišnjom financijskom potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Umjetnička kolonija Štrigova 2022. godine doživljava svoje dvanaesto izdanje.

Letak_12._Umjetnicka_kolonija_Strigova.jpg

Plakat_i_program_12._Umjetnicka_kolonija_Strigova.jpg