Stričak: Naši su proizvođači vina jako skromni, a vina još uvijek nisu prepoznata i priznata

J.Š./ Varaždinske vijesti | 28.7.2021. u 15:01h | Objavljeno u Društvo

Nagrađena vina Vinarije deMar, Vinarije dvorca Maruševec, Vinarije Kaznionica u Lepoglavi, Vinarije Kirić, Vinarije Kopjar, Vinarije Košćak, Vinskog hrama Kotolenko, Lovrinih Vinograda, Vinarije Makar, Vinarije Mežnarić, Vinarije Najman, Vinarije Stručić, Vinarije PZ Ivanec te Vinarije Šafran uz prigodni katalog s detaljnim opisom na temelju kojeg su dodjeljene ocjene na ovogodišnjem„Decanter World Wine Awards 2021“ u Londonu, danas su svečano predstavljena u Atriju županijske palače.

Naime, rezultati s najprestižnijeg svjetskog natjecanja objavljeni su prije dva tjedna, nakon što su ove godine ocijenjena čak 18.093 vina iz 56 država, najviše u povijesti ovog događanja.

Među njima je bilo 46 vina iz 15 vinarija iz Varaždinske županije, a na ostvarene rezultate osvrnuo se župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, višestruki hrvatski sommelier prvak i Decanter sudac Siniša Lasan te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek.

- Sretni smo što osvajamo sve više i više medalja te nam očito netko drugi mora potvrditi da posjedujemo određene posebnosti i kvalitetu. Više manje varaždinska vinogradarska i vinska scena je poznata. Mali su to vinogradi s različitim sortama vina i različite kvalitete, ali ove nagrade govore u prilog tome da nije važna samo površina i stotine hektara već je najvažnija kvaliteta, a mi to imamo – rekao je pročelnik Vincek, dodajući da nisu očekivali toliki broj medalja.

Naime, varaždinski su vinari osvojili ukupno 8 srebrnih i 26 brončanih medalja, a kako je izgledao izbor uzoraka vina i o kakvom se natjecanju radi rekao je sommelier Siniša Lasan trostruki prvak u sommelierstvu i aktualni prvak Hrvatske te jedan od tri suca iz Hrvatske na Decanteru.

- Zahvalio bih se Županiji što mi je dala priliku i povjerenje da već drugu godinu zaredom biram vina koja će ići na međunarodno natjecanje Decanter. Prije svega treba reći da se radi o jednom od najrigoroznijih ocjenjivanja i sva krema svijeta se tamo nalazi. Vina ocjenjuju suci koji žive u Britaniji te mi međunarodni suci ne ocjenjujemo vina. Upravo to je dokaz da naša županija ima jako dobra vina i ova vina zaslužuju biti dio hrvatske vinske scene. Svaka je vinarija koju smo obišli i čije smo uzorke vina poslali ostvarila uspjeh – rekao je sommelier Lasan koji je prije natjecanja u proljeće obišao vinarije koje su se prijavile da žele sudjelovati u ovom projektu. Probano je stotinjak vina te izabrano i poslano u London od toga 46.

U ime svih vinara Županiji koja je financirala slanje uzoraka u London, zahvalio je mladi proizvođač vina Luka Košćak koji je ujedno i enolog, a u Londonu su njegova vina osvojila dva srebra i dvije bronce.

- Mi vinari iz Varaždinske županije smo iz potpune anonimnosti, praktički preko noći stali uz bok s najznačajnijim hrvatskim vinskim regijama. Po broju medalja smo odmah iza Istre. Prošle smo godine imali povijesni rezultat, a imamo ga i sada. Danas kada promatram situaciju s malim vremenskim odmakom smatram rezultate još važnijima zato jer svaka vinska regija koja želi postati relevantna na tržištu mora iz godine u godinu dizati ljestvicu. Upravo smo mi to uspjeli. Ne samo da smo izjednačili prošlogodišnji rezultat već smo ga i debelo nadmašili. Naravno da bi bilo teže ostvariti te rezultate da nije uskočila Županija koja je u potpunosti financirala slanje svih naših uzoraka u London, osim toga imali smo veliku logističku i organizacijsku potporu. Županija je napravila prvi korak koji je nama uvelike olakšao posao - rekao je Košćak i zahvalio svima

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak tom je prigodom istaknuo da je 260 medalja došlo u Hrvatsku. Od toga 57 u Istru, a 34 u Varaždinsku županiju.

- Znači druga smo županija po broju osvojenih medalja, a naši su vinari preskromni. Ova odličja s Decantara u rangu su s medaljama s Olimpijade za sportaše. Ovo je izniman podvig i pothvat. Imamo tradiciju i znanje, no naši su proizvođači vina jako jako skromni, a naša vina još uvijek nisu prepoznata i priznata kao neka iz drugih regija pa pozivam naše ugostitelje, hotelijere i građane da što više koristimo naša vina – rekao je župan.

Označeno u