Stotine potpisa za imenovanje Parka Vesne Parun u Varaždinu

VV | 28.4.2022. u 17:05h | Objavljeno u Društvo

Učenici Prve gimnazije jučer su uputili gradonačelniku peticiju od nekoliko stotina potpisa podrške njihovoj incijativi da se jedna od javnih površina u gradu nazove u čast najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun i to povodom ovogodišnje stote obljetnice njenog rođenja.  

Za imenovanje javne površine po Vesni Parun predložene su tri bezimene lokacije u gradu, a posebno se ističe bezimeni park uz Ulicu Vilka Novaka (onaj u kojem se nalazi Konzum). S imenovanjem nitko ne bi trebao mijenjati adresu, a javni prostor grada bio bi obogaćen imenom jedne od najosebujnijih osoba u hrvatskoj književnosti i kulturi.   

Incijativa za imenovanje parka ujedno posebno ističe da u Varaždinu, od nekoliko stotina ulica, postoji manje od deset javnih površina nazvanih po ženama, pa bi imenovanjem parka u čast Vesne Parun taj broj bio povećan, čime se ujedno promiče rodna ravnopravnosti i društvena jednakost. 

Uz incijativu za Park Vesne Parun, učenici Prve gimnazije predali su i peticiju s više od 300 potpisa kojom traže postavljanje klupa na stajalištima na Autobusnom kolodvoru. Naime, dijelovi kolodvora nemaju klupe na stajalištima, a za njima postoji velika potreba, npr. za starije i osobe s invaliditetom. Također je predložena sadnja nekoliko stabala uz zid Kapucinske crkve kako bi se formirao hlad iznad stajališta za ljetnih mjeseci. Postaljanjem klupa i sadnjom drveća, Autobusni kolodvor ponudio bi bolji standard putnicima i bolju sliku grada, ističu u incijativi.     

Incijative i akcije prikupljanja potpisa u Prvoj gimnaziji održane su u sklopu Aktivističke radionice u okviru projekta Grad na drugi pogled. Grad na drugi pogled je putujući interdisciplinarni istraživačko-edukacijski i izložbeni projekt koji povezuje angažirano promišljanje grada, umjetničku produkciju, edukaciju mladih kroz radionice s umjetnicima i razvoj publike.

Aktivistička radionica potiče na aktivno promišljanje prostora grada i društvenu odgovornost kroz angažman na konkretnim temama, a polaznici se upoznaju s metodama i alatima demokratskog procesa i građanskog aktivizma te pokušavaju dati doprinos poboljšanju svoga grada.

AKCIJA1.jpg

AKCIJA2.jpg