Stotine potpisa za imenovanje Parka Vesne Parun u Varaždinu

VV | 28.4.2022. u 17:05h | Objavljeno u Društvo

Učenici Prve gimnazije jučer su uputili gradonačelniku peticiju od nekoliko stotina potpisa podrške njihovoj incijativi da se jedna od javnih površina u gradu nazove u čast najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun i to povodom ovogodišnje stote obljetnice njenog rođenja.  

Za imenovanje javne površine po Vesni Parun predložene su tri bezimene lokacije u gradu, a posebno se ističe bezimeni park uz Ulicu Vilka Novaka (onaj u kojem se nalazi Konzum). S imenovanjem nitko ne bi trebao mijenjati adresu, a javni prostor grada bio bi obogaćen imenom jedne od najosebujnijih osoba u hrvatskoj književnosti i kulturi.   

Incijativa za imenovanje parka ujedno posebno ističe da u Varaždinu, od nekoliko stotina ulica, postoji manje od deset javnih površina nazvanih po ženama, pa bi imenovanjem parka u čast Vesne Parun taj broj bio povećan, čime se ujedno promiče rodna ravnopravnosti i društvena jednakost. 

Uz incijativu za Park Vesne Parun, učenici Prve gimnazije predali su i peticiju s više od 300 potpisa kojom traže postavljanje klupa na stajalištima na Autobusnom kolodvoru. Naime, dijelovi kolodvora nemaju klupe na stajalištima, a za njima postoji velika potreba, npr. za starije i osobe s invaliditetom. Također je predložena sadnja nekoliko stabala uz zid Kapucinske crkve kako bi se formirao hlad iznad stajališta za ljetnih mjeseci. Postaljanjem klupa i sadnjom drveća, Autobusni kolodvor ponudio bi bolji standard putnicima i bolju sliku grada, ističu u incijativi.     

Incijative i akcije prikupljanja potpisa u Prvoj gimnaziji održane su u sklopu Aktivističke radionice u okviru projekta Grad na drugi pogled. Grad na drugi pogled je putujući interdisciplinarni istraživačko-edukacijski i izložbeni projekt koji povezuje angažirano promišljanje grada, umjetničku produkciju, edukaciju mladih kroz radionice s umjetnicima i razvoj publike.

Aktivistička radionica potiče na aktivno promišljanje prostora grada i društvenu odgovornost kroz angažman na konkretnim temama, a polaznici se upoznaju s metodama i alatima demokratskog procesa i građanskog aktivizma te pokušavaju dati doprinos poboljšanju svoga grada.

AKCIJA1.jpg

AKCIJA2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci