Što nas sve čeka u Mjesecu hrvatske knjige u varaždinskoj knjižnici? Foto: Ilustracija/Pexels

Što nas sve čeka u Mjesecu hrvatske knjige u varaždinskoj knjižnici?

Julijana Marčec | 12.10.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović i ove su godine priredili raznolik program kako bi obilježili Mjesec hrvatske knjige koji se tradicionalno održava od 15. listopada do 15. studenoga.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je mladima, a tema je Generacija K. Temom se želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih te istaknuti kako im knjižnica, odnosno knjiga, može pomoći. U skladu s tim je i moto "Misli na sebe - čitaj!", što je bila i nit vodilja za osmišljavanje ovogodišnjeg programa u knjižnici.

DSC_1007.jpg

- Ovogodišnju manifestaciju ćemo otvoriti sa svečanom dodjelom pjesničke nagrade "Zvonko Milković", a završiti dodjelom nagrada najčitateljima koje ćemo odabrati među korisnicima knjižnice u nekoliko kategorija – najavio je ravnatelj knjižnice Mario Šoštarić.

Zanimljive književne večeri

U petak, 21. listopada bit će predstavljena zbirka pokojnog profesora Nine Čengića "Ostale su samo riječi", a o njoj će govoriti Aleksandar Grabarić i Goran Čolakhodžić.

- u srijedu 26. listopada predstavit ćemo posljednji dio trilogije "Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti, III. dio, autora Ivana Zvonara, a dan kasnije u goste nam dolaze akademik Luko Paljetak i pjesnikinja Zvjezdana Čagalj - najavio je Šoštarić i dodao kako su ove programe organizirali u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Varaždinu i Udrugom Ritam misli.

Zanimljivu književnu večer u knjižnici će prirediti 3. studenoga kada će biti predstavljena dvojezična hrvatsko-mađarska zbirka pjesama Uzdah=Sóhajtás autora Luje Bezeredija.

U posljednjem tjednu Mjeseca hrvatske knjige na Odjelu za odrasle bit će upriličene dvije dodjele nagrada. U četvrtak, 10. studenoga, bit će dodijeljena književna nagrada "Katarina Patačić", a u petak, točno u podne, nagrade će dobiti korisnici - najčitatelji varaždinske knjižnice.

Raznolik program za djecu

- Raznolik program pripremili smo i na Odjelu za djecu, pa naši najmlađi korisnici mogu u Mjesecu hrvatske knjige u vili Bedeković sudjelovati na radionicama i pričaonicama, razgledati izložbu dječjih radova, odslušati predavanje o Sahari - najavio je Šoštarić i podsjetio kako se i ove godine učenici prvih razreda varaždinskih osnovnih škola mogu besplatno upisati u knjižnicu. mhk2.jpg

Radionice na Odjelu za djecu traju kroz cijeli Mjesec hrvatske knjige, no, 20. listopada u vili Bedeković će organizirati poseban sat priče o emocijama uz izradu lutaka za animaciju. Ta će radionica početi u 17.30 sati, a knjižničari pozivaju djecu u dobi od 5 do 8 godina da dođu na Odjel za djecu u pratnji roditelja. Stariji osnovnoškolci će u utorak, 25. listopada, imati priliku kazivati svoje stihove na susretu mladih pjesnika, a 4. studenoga će za njih biti organizirana radionica stvaranja kratkih priča. Putopisno predavanje o Sahari za osnovnoškolce će prirediti Damir Vujnovac, 7. studenoga, a dan ranije će biti postavljena izložba najboljih dječjih radova s Likovnog natječaja za predškolce s područja Varaždinske županije. Detaljni program koji će biti održan na oba odjela varaždinske knjižnice dostupan je na FB stranici, a ulazak je na sva događanja slobodan.

"NIJE LAKO KAD SI MLAD" I ove godine Knjižnice grada Zagreba - Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice organiziraju Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ovo natjecanje jedan je od središnjih programa ovogodišnje manifestacije a nosi naslov "Nije lako kad si mlad". Sudionici, učenici osnovnih škola imaju zadatak pročitati tri knjige - "Pošta za Li" Elizabete Končić Trlek, "Krive su Seka i Seka" Zorana Pongrašića te "Oblak čvoraka" Ivane Šojat, a zatim i odgovoriti na pitanja koja su od 2011. godine dostupna online. Finalisti kviza bit će objavljeni 4. studenoga, dok će pobjednici nagrade dobiti na kraju manifestacije, 15. studenoga.