Što nas čeka na ovogodišnjoj Školi medijske kulture "Dr. Ante Peterlić?" Foto: Ilustracija

Što nas čeka na ovogodišnjoj Školi medijske kulture "Dr. Ante Peterlić?"

VV | 16.8.2021. u 15:55h | Objavljeno u Društvo

Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" četvrti se puta održava u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza. Škola će službeno biti otvorena u srijedu u 20.30 sati u Gradskom muzeju Varaždin u dvorištu palače Sermage.

Ovogodišnji program Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" danas su predstavili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Martina Kolarić i voditeljica Filmsko-kreativnog studija VANIMA Dubravka Kalinić Lebinec.

- Medijska kultura i pismenost teme su o kojima se nedovoljno priča, a ujedno su na neki način nepravedno zapostavljene u našem sustavu obrazovanja. Zbog toga su ovakvi izvaninstitucionalni programi važni kako bi se isti razvijali među polaznicima, a kasnije neposredno među najmlađima kroz škole, ali i udruge diljem zemlje. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" jedna je od pet najvažnijih programa koji promiču medijsku pismenost u Hrvatskoj te nas zato posebno raduje što imamo više od 120 polaznika koji će nam se pridružiti u Varaždinu ovih dana. Ovo je četvrta godina suradnje između Škole i grada Varaždina, a važna partnerska spona zasigurno je Filmsko-kreativni studio Vanima - rekao je tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec.

U deset intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.