Što kažu osmaši Roko, Iva i Vita o nacionalnim ispitima koje pišu do kraja ožujka? Foto: Krešimir Đurić

Što kažu osmaši Roko, Iva i Vita o nacionalnim ispitima koje pišu do kraja ožujka?

IHR/Varaždinske vijesti | 20.3.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

- Neočekivano lagano! - kao iz topa odgovorili su nam Roko Čović, Vita Kocijan i Iva Nenadić, učenici osmih razreda II. OŠ Varaždin na pitanje kakva su bila pitanja iz hrvatskog i prvog stranog jezika, prvih nacionalnih ispita koje su pisali učenici svih osmih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj prošli tjedan.

Za nešto više od 40.000 osmaša u Hrvatskoj počeli su nacionalni ispiti. Prošli tjedan učenici su pisali prva tri od ukupno sedam predviđenih predmeta i to hrvatski jezik, prvi strani jezik (engleski, njemački, francuski) i matematiku. Ovog tjedna učenici pišu biologiju i fiziku, a nakon toga kemiju, geografiju i povijest. Rezultati se očekuju krajem svibnja i ti rezultati upisivat će se u e-Dnevnik te neće utjecati na zaključne ocjene, kažu oni koji ih provode. Zato se Roko, Vita i Iva za ispite nisu ništa posebno pripremali.

- Samo smo došli na test, bez pripremanja. Kako rješavaš zadatke, tako se jednostavno prisjećaš gradiva iz ranijih godina - kaže osmašica Vita i priznaje kako su svi očekivali da će pitanja biti puno teža.

- Hrvatski jezik smo pisali prvi dan, imali smo ispit iz gramatike i književnosti. Bile su stvarno osnove, pitanja poput “Tko je napisao prvu hrvatsku gramatiku?”, a pisali smo i sastavak, “Doručak” je bila tema – doznali smo od Vite.
”Višak vremena”?

Roko i Iva dodaju kako je u ispitu iz hrvatskog jezika najteža bila gramatika, ali ništa s čim se ne bi mogli nositi. Jedino su se požalili na “višak” vremena.

- Mislim da smo imali previše vremena za pisanje jer smo sve napisali, pa smo sjedili i čekali – otkrili su osmaši...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...