Stjepan Hajduk, remetinečki slikar naive, darovao sliku biskupu Mrzljaku Foto: Ljubica Bešenić

Stjepan Hajduk, remetinečki slikar naive, darovao sliku biskupu Mrzljaku

Varaždinske vijesti | 9.10.2017. u 11:07h | Objavljeno u Društvo

Svečanim misnim slavljem, u nedjelju 1. listopada, u Remetincu je proslavljena 550. obljetnica spomena Župne crkve Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice dok je svečanu euharistiju predvodio biskup Josip Mrzljak.

Tom je prilikom Stjepan Hajduk, poznati remetinečki slikar naive, darovao biskupu svoj najnoviji rad. Tim darom Stjepan Hajduk je u svoje osobno ime, u ime velečasnog Josipa Pavleka te svih župljana zahvalio biskupu jer je svojom nazočnošću uveličao veliko slavlje remetinečkih župljana.

U prvom planu slike nalazi se Blažena Djevica Marija, zaštitnica remetinečke župe s malim Isusom u naručju. Prikaz same crkve stavljen je u drugi plan. Upravo takvom kompozicijom svoje umjetnine slikar je želio naglasiti iznimnu važnost Blažene Djevice Marije u životima svih župljana.

-U teškim trenucima vjernici je mole za pomoć, u radosnim trenucima zahvaljuju joj na dobročinstvima i milosti. Kada se nađu u ponoru beznađa i tjeskobe, Ona je ta koja pruža tračak nade i utjehu. Upravo stoga nije neobično veliko duhovno slavlje koje se svake jeseni Njoj u čast održava u Remetincu - rekao je slikar Stjepan Hajduk o motivima slike.

Nakon malog odmora od rada i stvaranja, slikar je ponovno nadahnut i prepun zamisli koje želi što prije staviti na platno. Već u prosincu izlagat će zajedno sa slikaricom Danicom Klopotan i Hlebinčaninom Stjepanom Pongrecom u austrijskom Innsbrucku.