Stjepan Belović protagonist u nastavku serijala dokumentarnih filmova o Muzeju grada Ludbrega Foto: Youtube

Stjepan Belović protagonist u nastavku serijala dokumentarnih filmova o Muzeju grada Ludbrega

VV | 7.8.2020. u 08:21h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je objavljen prvi dokumentarac produkciji Centra za kulturu i informiranjeDragutin Novak” koji govori o povijesti i razvoju Etnografske i Sakralne zbirke kao temelja za razvoja budućeg Muzeja grada Ludbrega, institucija je odlučila nastaviti sa snimanjem serijala na tu temu.

U drugom nastavku kratkog dokumentarnog filma pažnju su posvetili Zavičajnoj zbirci. Glavni protagonist ovoga puta je Stjepan Belović, umirovljeni profesor povijesti i zemljopisa te začetnik same Zbirke.

Kroz petnaestominutni film gledatelji imaju priliku iz prve ruke doznati kako je sve krenulo – što je potaknulo gospodina Belovića da se upusti u prikupljanje etnografskih predmeta zajedno sa svojim učenicima, s kakvim poteškoćama su se susreli na tom putu, kako je Zbirka napredovala, gdje se ona danas nalazi i kakva je njena budućnost.

Početak prikupljanja datira u 1964./65., a organizirano sakupljanje trajalo je do 1983. godine. Zbirka predmeta tradicijske kulture i baštine ludbreškog kraja s vremenom je mijenjala mjesta na kojima je pohranjena. Do 1974. godine ona je bila smještena u prostorima osnovne škole, da bi nakon toga bila preseljena u dvorac Batthyany. Naposljetku, nakon 3 provalne krađe i otuđenja te devastiranja predmeta, zavičajna je zbirka 1991. godine premještena u prostor današnjeg Centra za kulturu i informiraje “Dragutin Novak” Ludbreg.

Prva izložba zavičajne zbirke nakon preseljenja u Centar organizirana je 1992. godine, a stalni postav je formiran 17.12.1997. Stalni je postav odabrala prof. Ljerka Albus, viši kustos, a izložena su 54 predmeta od kojih neki nisu dostupni javnosti radi konzervatorskih radova i zaštite. Stalni postav je rasformiran 2005. godine.

Do nastavka daljnjeg sustavnog prikupljanja građe dolazi od 1998. Najveći dio predmeta iz zbirke prikupljen je donacijama građana, pa je u cilju njegovanja atmosfere očuvanja tradicijske kulture ludbreškog kraja pokrenuto i dodjeljivanje zahvalnica za doprinos u očuvanju kulturne baštine onim građanima koji su značajno donirali zbirku.

Zavičajna zbirka protekle je godine preseljena u adekvatan depo u dvorcu Batthayany gdje čeka osnivanje muzeja u kojem će biti izložen.

Danas zbirka broji više od 700 predmeta i stalno se nadopunjava.

Film možete pogledati ovdje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci