Stiže promjena vremena, temperature u petak ponegdje i 10-ak stupnjeva niže Foto: VV arhiva / ilustracija

Stiže promjena vremena, temperature u petak ponegdje i 10-ak stupnjeva niže

Varaždinske vijesti | 16.9.2021. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon iznadprosječne topline te razmjerno dugog većinom sunčanog i suhog razdoblja u rujnu, ulazimo u promjenljivo razdoblje s kojim lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine uz obilniju oborinu, osobito u petak.

Kako navode iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), temperatura zraka će se u petak sniziti na vrijednosti ponegdje i 10-ak stupnjeva niže od dosadašnjih, što će biti uglavnom primjerenije dobu godine.

- Promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premjestiti dalje na istok. Uz visinsku dolinu, intenzitetu oborine pridonijet će i prisustvo mlazne struje (Slika 1). Vlažan i nestabilan zrak nad naše će krajeve doći u jugozapadnoj visinskoj struji, na prednjoj strani spomenute doline, pa kiša ponegdje može biti prljava jer će s oblacima stići i veća količina prašine i pijeska iz Sahare - napominju iz DHMZ-a.

dhmz_pr16092021_1.jpg

Slika 1. Apsolutna topografija (AT300) i vjetar na visinskoj izobarnoj plohi 300 hPa (približno 9.5 km visine), prognoza ECMWF modela za 17. 9. 2021. u 12 UTC. Zeleno obojana područja predstavljaju mlaznu struju (brzina vjetra veća od 30 m/s). (Izvor: DHMZ)

Prva epizoda obilnije kiše stiže u petak (Slika 2) kada lokalno, osobito na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u gorju može pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru što može prouzročiti bujične, odnosno urbane poplave.

Iako u subotu i dalje promjenljivo, u nekim će krajevima biti uglavnom suho, najvjerojatnije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok i dalje lokalno jačih pljuskova može biti na sjevernom Jadranu. Sljedeća epizoda s čestom, a mjestimice na zapadu ponovno i obilnijom kišom, očekuje se u nedjelju.

- S obzirom na relativno visoke temperature i zraka i mora s ovom promjenom vremena moguća je pojava grmljavinskog nevremena s tučom, a ponegdje i pijavica - upozorili su iz DHMZ-a.

dhmz_pr16092021_2.jpg

Slika 2. Akumulirana 24-satna količina oborine, prognoza ALADIN modela za petak, 17. 9. 2021. (Izvor: DHMZ)