Stigao prijedlog o novoj lokaciji skulpture "Kaj", autor Željko Prstec nije zadovoljan

VV | 20.4.2022. u 14:10h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je već drugi puta vandalizirana i devastirana instalacija "Kaj" koju je izradio i postavio poznati varaždinski umjetnik Željko Prstec, Grad Varaždin je na povjerenstvu o postavljanju skulpture predložio novu lokaciju. Nakon što je bila postavljena u Kolodvorskoj ulici, nova lokacija trebala bi biti u Ulici Tituša Brezovačkog, međutim, autor skulpture nije zadovoljan rješenjem. Njegovo priopćenje na prijedlog prenosimo u cijelosti:

"Primio sam prijedlog Povjerenstva o postavljanju skulpture "Kaj" u Ulicu Tituša Brezovačkog.

Kao što znate, skulptura je postavljena 2016. na spomen 2015. godine kada je kajkavski književni jezik dobio internacionalni ISO 639-3 kod. Smještena je bila u Kolodvorskoj ulici i dva puta su je devastirali nepoznati počinitelji.

U vašem prijedlogu zanimljiva je veza između kajkavskog dramskog pisca i pjesnika Tituša Brezovačkog i moje skulpture. Međutim, Ulica Tituša Brezovačkog smještena iza Kučanske rampe, na rubu je grada. A na rubu grada je bila i kad je dobila naziv u vrijeme Jugoslavije, kao što je i kajkavski govor bio na rubu rubova tadašnje lingvistike i služio je samo za ismijavanje i ruganje.

Tako je i danas ulica izvan svih pješačkih putova, a skulptura bi služila kao ukras stanarima okolnih zgrada.

Napominjem da skulptura "Kaj" nije ukras, nego podsjećanje prolaznicima i pješacima o važnosti kajkavskog govora koji je priznanje dobio i na međunarodnoj lingvističkoj sceni!

Zbog toga odbijam vaš prijedlog da se "Kaj" postavi u Ulicu Tituša Brezovačkog.

O prijedlogu sam porazgovarao s mnogo tzv. običnih ljudi, ali i s mnogima iz struke: svi su protiv prijedloga lokacije i smatraju je neprimjerenim.

Predlažem vam da ponovno razmotrite moguću lokaciju. Kao autor predlažem nekoliko: Kolodvorska ulica, zelena površina ispred županijske apoteke, park Vatroslava Jagića.

Skulptura nije velikih razmjera i ne dominira prostorom. Ne bi narušila nego oplemenila te prostore, vidljiva prolaznicima.

Usto vas obavještavam da su za skulpturu "Kaj" zainteresirani neki drugi gradovi, pa ako Grad Varaždin nema dostojno mjesto za spomen na vlastiti jezik, prihvatit ću ponudu nekog drugog mjesta kajkavskog govora.

Željko Prstec, autor skulpture, samostalni umjetnik."

24051-varazdin-devastiran-_0.jpg