Srijeda u muzeju: Zlatko Kopljar - Tenebroso kritička retrospektiva

| 12.10.2020. u 13:50h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

U sklopu Srijede u Muzeju 14. listopada u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) u 19 sati otvara se izložba Zlatka Kopljara, jednog od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika, međunarodno priznatog ugleda. U Varaždinu se izložba priređuje nakon uspješno održane retrospektive pod nazivom Konstrukcije u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti od 14. 12. 2019. do 16. 2. 2020., na kojoj je autorica stručne koncepcije bila viša kustosica u MSU-u Leila Topić. Varaždinsko izdanje predstavlja uži izbor Kopljarovih radova, objedinjen za tu prigodu prema kustoskom konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, a naslovljen je Tenebroso / kritička retrospektiva.

Vodeći se zadanošću galerijskog prostora GMV-a, odabrani su radovi koji snažnim kontrastom svjetla i tame i/ili silovitom akcijom ističu dramatičnost umjetnikovog svjetonazora i stvaralaštva. Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka, stoga su barokni Varaždin i palača Sermage, kako ističe B. Franceschi, izvrsni prostor prezentacije koncepta. Izložba će predstaviti sve medije u kojima je Kopljar stvarao tijekom triju dekada svoga umjetničkog rada, od proširenog shvaćanja pojma slike preko performansa i instalacija do fotografije i videa.

Uz retrospektivu Zlatka Kopljara objavljen je i opsežan katalog, i to cjelovito izdanje s bogatim slikovnim prilozima i bibliografskim referencama na engleskom jeziku te sažetom inačicom na hrvatskom jeziku, u kojem su autori tekstova profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Sanja Cvetnić, njemački kustos i likovni kritičar Ory Dessau i američka kustosica Kate Christina Mayne. Katalog je objavljen u sunakladništvu Muzeja suvremene umjetnosti i njemačke nakladničke kuće Distanz, specijalizirane za suvremenu umjetnost, a u realizaciji je financijskim sredstvima sudjelovao i Gradski muzej Varaždin.

Zlatko Kopljar (r. 1962, Zenica) diplomirao je slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u muzejima i galerijama širom svijeta, a 2004. godine Hrvatsku je predstavljao na Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Pãulu. U središtu njegova stvaralaštva uglavnom su društvene teme, osobito odnos prema kulturnim i političkim institucijama, te položaj i odgovornost umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je u GMV-u postavljena za razgled do 15. studenoga ove godine.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci