Srijeda u Muzeju: Što je potrebno da bi stare slike ponovno zasjale u punom sjaju? Foto: GMV

Srijeda u Muzeju: Što je potrebno da bi stare slike ponovno zasjale u punom sjaju?

Varaždinske vijesti | 7.4.2024. u 18:30h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju održat će se predavanje pod nazivom Kompleksnost konzervatorsko-restauratorskih zahvata na slici "Majka i dijete"

U Hrvatskom restauratorskom zavodu dosad je konzervirano-restaurirano više od 150 umjetničkih djela iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, a na mnogima od njih radila je dr. art. Dijana Nazor Čorda, viša konzervatorica-restauratorica u HRZ-u.

Koliko je složen konzervatorsko-restauratorski proces na slici, dr. art. D. Nazor Čorda predstavit će na primjeru djela "Majka i dijete", radu zasad neutvrđenog autora s kraja 19. stoljeća, u sklopu "Srijede u Muzeju" 10. travnja.

Slika je bila u iznimno lošem stanju zbog nepovoljnog utjecaja vlage, osjetljivosti sloja podloge i neprikladnih mikroklimatskih uvjeta. Na njoj su izvedeni cjeloviti konzervatorsko-restauratorski zahvati tijekom 2022. i 2023. godine, koji će na predavanju biti prezentirani kroz faze tijekom radova, od konsolidacije, proba čišćenja, uklanjanja nečistoća, rekonstrukcije sloja podloge, strukturiranja kita, rekonstrukcije slikanog sloja do završnog retuša i lakiranja. Zbog iznimne složenosti zahvata, radovi na ukrasnom okviru trajat će i tijekom ove godine.

Dijana Nazor Čorda (Split, 1971.) doktorirala je na umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine na temu Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga. U HRZ-u je zaposlena od 2004. godine. Kroz nekoliko programa restaurirala je slike nastale od 17. do 20. stoljeća za više institucija, a od 2011. voditeljica je programa HRZ-a za slike iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a.

Predavanje se održava u palači Herzer GMV-a od 19 sati. Ulaz je besplatan.

gmv_srijeda_u_muzeju_05042024_1_Slika_prije_radova.jpg

gmv_srijeda_u_muzeju_05042024_2_Slika_nakon_rekonstrukcije.jpg

gmv_srijeda_u_muzeju_05042024_3_slika_nakon_radova.jpg