Srijeda u Muzeju s izložbom "Horizonti rimske Panonije" putuje u Slavonski Brod Foto: GMV; Muzej Brodskog Posavlja

Srijeda u Muzeju s izložbom "Horizonti rimske Panonije" putuje u Slavonski Brod

Varaždinske vijesti | 23.10.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 26. listopada, održat će se u Slavonskom Brodu, gdje u Muzeju Brodskog Posavlja Gradski muzej Varaždin otvara svoju izložbu Horizonti rimske Panonije.

Izložba, premijerno predstavljena u Varaždinu 2013. godine, obuhvaća predmete iz zbirki antičke građe i numizmatike Arheološkog odjela GMV-a upotpunjenih slikovnim (3D prilozima), putem kojih se oslikavaju pojedinosti života u antici na varaždinskom prostoru.

Kroz nekoliko tematskih cjelina, ilustriranih keramičkim predmetima, nakitom, luksuznim sigilatnim posuđem, ostavama (s novcem), grobnim prilozima te predmetima vezanima uz gospodarstvo i kult, tumače se društvene, gospodarske i duhovne prilike te život ljudi u vrijeme Rimskog Carstva na varaždinskom području.

Panonija je bila jedna od najvećih rimskih provincija. Od 35. g. pr. Kr. pa do sredine 5. st., koliko je postojala u sklopu Rimskog Carstva, prostirala se na područjima današnje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije, Slovačke i BiH. Antički predmeti iz tog razdoblja s prostora Varaždinske županije prikupljeni su uglavnom iz nekadašnjih rimskih naselja na području Petrijanca, Ludbrega i Varaždinskih Toplica, i to dijelom kao slučajni nalazi, a od 50-ih godina prošlog stoljeća i sustavnim arheološkim istraživanjima, koja se na nekoliko lokaliteta u Varaždinskoj županiji provode i danas.

Autorica stručne koncepcije je viša kustosica Lovorka Štimac-Dedić (GMV), a likovnog postava viša kustosica Ivana Artuković-Župan (MBP). Izložba, čiju je realizaciju financijski pomoglo Ministarstvo kulture i medija RH, u Slavonskom Brodu otvara se u 18 sati, a za razgled je postavljena do 24. studenoga ove godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci