Srijeda u Muzeju predstavlja dvije izložbe Hrvatskoga športskog muzeja: Tišina na sedmercu i  Franjo Bučar Foto: GMV

Srijeda u Muzeju predstavlja dvije izložbe Hrvatskoga športskog muzeja: Tišina na sedmercu i Franjo Bučar

Varaždinske vijesti | 5.6.2022. u 12:45h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 8. lipnja u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) predstavljaju se dvije izložbe Hrvatskoga športskog muzeja, uz koje će uvodno izlaganje održati kustosica u toj ustanovi Martina Vargek.

Izložba "Tišina na sedmercu" prezentira uspjehe hrvatske rukometne reprezentacije gluhih, a realizirana je povodom 30. obljetnice osnivanja Hrvatskoga sportskog saveza gluhih. Prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama. Izložba je nastala u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim sportskim savezom gluhih. Autorica je Martina Vargek. U osvrtu na ovu izložbu sudjelovat će i član hrvatske rukometne reprezentacije gluhih Varaždinac Ivan Pajić.

Izložba Franjo Bučar (25. studenoga 1866. – 26. prosinca 1946.) prvi put je bila predstavljena javnosti povodom dodjele Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" u zgradi Hrvatskog sabora, i to 2018. godine. Nastala je na temelju građe iz fundusa Hrvatskoga športskog muzeja i dosad je gostovala u nekoliko gradova, a prikazuje život Franje Bučara i njegovo djelovanje u razvoju sporta u Hrvatskoj. Autorice izložbe su Đurđica Bojanić i Martina Vargek.

Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo na Facebook stranicama GMV-a.

Izložbe će biti postavljene u multimedijskoj dvorani u palači Herzer do 26. lipnja, a ulaz za razgled je također besplatan.

Srijeda_u_Muzeju_Bucar_Franjo.jpg