Srijeda u Muzeju: Predavanje Ratka Ivanušeca o srednjovjekovnoj fortifikacijskoj arhitekturi

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.10.2018. u 20:24h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 24. listopada, u palači Herzer održava se predavanje o srednjovjekovnoj fortifikacijskoj arhitekturi, na kojemu će se analizirati i prezentirati načini zidanja i primjene tehnike obrade građevinskih materijala, kamena i opeka, korištenih u izgradnji plemićkih gradova, utvrda i kaštela na području Slavonije i zapadnog Srijema.

Predavanje je pripremio povjesničar umjetnosti i konzervator Ratko Ivanušec, na temelju svojih višegodišnjih terenskih istraživanja i analiza na tome području.

Naime, srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde i drugi fortifikacijski sklopovi najugroženija su i najranjivija skupina naše graditeljske baštine. Danas su to uglavnom ruševni ostaci arhitektonskih cjelina građenih na našim prostorima u razdoblju od 13. do 16. stoljeća, za čiju je valorizaciju, uz morfološke i tipološke karakteristike, jedan od bitnih elemenata analiza gradivih materijala i načina zidanja.

Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura određena je svojim vremenom, financijskom moći investitora, znanjem arhitekata graditelja i cehovskih majstora, a ponajprije i gradivim materijalima, kamenu, opeci ili drvetu, o čemu je ovisna i njezina postojanost.

Svoja konzervatorska istraživanja srednjovjekovne fortifikacijske strukture u Slavoniji i zapadnom Srijemu Ratko Ivanušec ilustrirao je i informativnom izložbom, popraćenom kratkim filmom, u čemu je kao suautor sudjelovao arhitekt dr. sc. Zorislav Horvat.

Predavanje počinje u 19 sati, a izložba će u multimedijskoj dvorani ostati postavljena za razgled do 4. studenoga.