Srijeda u Muzeju: Predavanje o skrivenim stanovnicima riječnog dna

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.6.2019. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Posljednja Srijeda u Muzeju, prije ljetne stanke, posvećena je prirodoslovnoj temi u okviru koje će se 12. lipnja, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održati predavanje pod nazivom Svijet skrivenih stanovnika riječnog dna, o vodenim kukcima i rakovima u Dravi na varaždinskom području.

Vodeni beskralježnjaci obuhvaćaju vrlo raznolike grupe kao što su kukci, rakovi i mekušci. U stalnom postavu Entomološkog odjela GMV-a predstavljen je dio raznolikosti zajednica vodenih beskralježnjaka kroz primjerke kornjaša, ličinaka vretenaca i tulara, koje je skupio profesor Franjo Košćec. Nekoliko crtica o životnim ciklusima vodenih kukaca i drugim skupinama životinja na predavanju će predstaviti trojica znanstvenika koji vodene ekosustave i aktivno istražuju.

Prof. dr. sc. Mladen Kučinić, entomolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, govorit će o posebnostima morfološke građe tulara i njihovoj ulozi u ekosustavu. Ekolog i zoolog s Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Krešimir Žganec prikazat će raznolikost rakova iz rijeke Drave na primjeru riječnih rakova i rakušaca te problematiku vezanu uz pojavu invazivnih vrsta rakova.

Završni dio predavanja održat će dr. sc. Mišel Jelić, zoolog i novi kustos na Entomološkom odjelu GMV-a, s kratkim osvrtom na razvoj molekularnih tehnika istraživanja vodenih ekosustava koje su donedavno bile nezamislive.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Novi ciklus Srijeda u Muzeju nastavlja se u rujnu, kad se objavljuje i novi broj Varaždinskog muzealca.

Označeno u