Srijeda u Muzeju: Predavanje o Ivanu Padovcu kao uvod u 22. skup hrvatskih gitarista Foto: GMV

Srijeda u Muzeju: Predavanje o Ivanu Padovcu kao uvod u 22. skup hrvatskih gitarista

Varaždinske vijesti | 3.11.2020. u 20:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu "Srijede u Muzeju", 4. studenoga u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) održat će se predavanje o Ivanu Padovcu (1800. - 1873.), vezano uz 220. obljetnicu njegova rođenja.

Ivan Padovec (Varaždin, 7. 7. 1800. – Varaždin, 4. 11. 1873.), istaknuti je hrvatski gitarist, umjetnik, skladatelj i glazbeni pedagog. Svoj glazbeni put započeo je u rodnom Varaždinu, gdje je dobio prvu poduku iz violine, nakon čega je školovanje nastavio u Zagrebu te potom u Beču, u kojem je živio nekoliko godina. Svojim radom stekao je izniman europski ugled i u prvoj polovici 19. stoljeća bio cijenjen i popularan u mnogim europskim zemljama u kojima je koncertirao (Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Engleskoj, Italiji, kao i u domovini).

Prema njegovim nacrtima u bečkoj radionici majstora Stauffera izrađena je deseterostruna gitara s ciljem poboljšanja akustike instrumenta. Od mladosti je imao problema s vidom, što je vjerojatno bio i razlog njegova povratka iz Beča u Varaždin 1837. godine, u kojem je proveo ostatak života, i to od 1848. godine potpuno slijep. Po povratku u Varaždin, bavio se pedagoškim radom, skladanjem te povremenim koncertiranjem u rodnom gradu i u Zagrebu. Njegov skladateljski opus čine skladbe za solo gitaru, gitarska dua i pjesme s gitarskom pratnjom, u uz to je skladao i vokalnu te komornu glazbu bez gitare, aranžmane za gitaru i dva concertina.

Predavanje se održava u sklopu Srijede u Muzeju, 4. studenoga od 19 sati u palači Herzer, a pripremio ga je Moreno Vinceković, profesor na Glazbenoj školi u Varaždinu. U glazbenom dijelu programa nastupit će Tomislav Tomašković, također profesor na varaždinskoj Glazbenoj školi, s nekoliko gitarističkih skladbi Ivana Padovca.

Ova Srijeda u Muzeju ujedno je i svojevrsni uvod u 22. skup hrvatskih gitarista, koji se u organizaciji Hrvatske udruge gitarskih pedagoga i Glazbene škole u Varaždinu održava 20. i 21. studenoga ove godine, na kojem će velik dio biti posvećen Ivanu Padovcu u povodu 220. obljetnice njegova rođenja.

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 30 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u to je omogućeno putem streaminga uživo na YouTube kanalu GMV-a.

GMV_ivan_padovec.jpg