SRIJEDA U MUZEJU Izložba apstraktne fotografije Krajolici bijega autorice Maje Strgar Kurečić Foto: Gradski muzej Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU Izložba apstraktne fotografije Krajolici bijega autorice Maje Strgar Kurečić

vv | 13.6.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 15. lipnja u 19 sati u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (Franjevački trg 10) otvara se izložba apstraktne fotografije pod nazivom Krajolici bijega nagrađivane suvremene autorice Maje Strgar Kurečić. Projekt je realiziran u okviru međumuzejske suradnje četiriju hrvatskih muzeja: Muzeja grada Koprivnice (nositelja programa), Gradskog muzeja Varaždin, Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i Gradskog muzeja Virovitica, u kojima će se izložba pojedinačno održati nakon premijernog prikazivanja u Varaždinu.

Izložba se sastoji od četrdeset originalnih fotografija velikog formata (34 fotografije dimenzija 70/100 cm, odnosno 6 fotografija 100/150 cm) koje pripadaju u sam vrh suvremene hrvatske fotografije. Kako je naglasila autorica stručne koncepcije izložbe Draženka Jalšić Ernečić, radi se o apstraktnoj fotografiji organičkoga krajolika, istovremeno vrlo osobnog i moćnog. Krajolici bijega predstavljaju sjajan primjer organske apstrakcije koja svoje temelje nalazi u istraživanjima Vasilija Kandinskog s početka 20. stoljeća, odnosno apstraktne fotografije Aarona Siskinda, fokusiranog na detalje stvari s namjerom stvaranja nove fotografske slike. Autorica fotografira kompozicije koje su istovremeno impresije, ekspresije i improvizacije, prepušta se mašti i osjećajima u kojima kompozicija, boja i potez oblikuju nepredmetni svijet umjetnosti (non-objectiv art) i apstraktni krajolik. Umjetnička fotografija Maje Strgar Kurečić je na tragu apstraktne fotografije bliske američkom apstraktnom ekspresionizmu i fotografiji Aarona Siskinda iz sredine 20. stoljeća. Autorica fotografijom bilježi krajolike bijega i na suptilan, ekspresionistički način snima kritiku modernog društva i komponira mistične prostorne metafore.

U Varaždinu je izložba postavljena za razgled do 4. rujna, nakon čega se predstavlja u Zagrebu, a potom do konca godine i u preostala dva muzeja u Koprivnici i Virovitici.

Otvorenjem izložbe Maje Strgar Kurečić u GMV-u završava ciklus Srijeda u Muzeju, koji se nakon ljetne stanke nastavlja u rujnu, kada se objavljuje i novi broj Varaždinskog muzealca.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci