Srijeda u Muzeju: Koji su događaji obilježili Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske? Foto: VV arhiva; GMV

Srijeda u Muzeju: Koji su događaji obilježili Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske?

Varaždinske vijesti | 12.2.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu "Srijede u Muzeju", 15. veljače u palači Herzer (Franjevački trg 10, Varaždin) bit će predstavljena knjiga autora Davora Kraša pod nazivom "Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske (1939. – 1941.)", objavljena u nakladi Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Gradskog muzeja Varaždin.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

U knjizi su prikazani najvažniji događaji koji su obilježili povijest Varaždina u vrijeme Banovine Hrvatske. Pritom je težište stavljeno na djelovanje političkih stranaka i istaknutih pojedinaca u političkom životu grada, socijalne i ekonomske prilike te kulturni i sportski život Varaždina.

Iako je Banovina Hrvatska nastala u kolovozu 1939. godine, dio knjige referira se na razdoblje koje je prethodilo njezinu ustroju, okolnostima koje su dovele do njezina nastanka, kao i na zbivanja koja su obilježila međuratno razdoblje u Varaždinu jer su određeni događaji, npr. kriza gradske vlasti, započeli prije, a razriješeni su njezinom uspostavom. Političku situaciju u gradu tijekom postojanja Banovine Hrvatske karakterizira vlast jedne stranke (HSS-a), koja je provodila svoju politiku i uživala potporu među varaždinskim građanstvom, no u kojem opsegu, nije se moglo provjeriti jer nisu bili održani izbori.

Autor knjige Davor Kraš, dipl. povjesničar i kustos na Povijesnom odjelu GMV-a, u obradi teme koristio je arhivsko gradivo, literaturu, tiskane izvore, kao i slikovni i tiskani materijal iz fundusa GMV-a.

U predstavljanju sudjeluju: urednik izdanja dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, te recenzenti prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u.

Predstavljanje knjige "Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske (1939. – 1941.)" ujedno je dio obilježavanja Mjeseca varaždinske znanstvene knjige, koji Zavod HAZU u Varaždinu organizira zajedno s Gradskim muzejom Varaždin i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Metel Ožegović.

Svake srijede kroz četiri sljedeća tjedna u muzeju i knjižnici bit će tako predstavljena nova knjiga o Varaždinu, a nakon knjige "Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske (1939.-1941.)", slijede "Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin br.33" (22. veljače), "Barokne palače u Varaždinu. Reprezentativna stambena i javna arhitektura 17. i 18. stoljeća" (1. ožujka) te "Varaždin u poraću Drugog svjetskog rata (1945.-1948.)" (8. ožujka).

HAZU_mjesec_varazdinske_znanstvene_knjige_najava_1.jpg

HAZU_mjesec_varazdinske_znanstvene_knjige_najava_2.jpg