SRIJEDA U MUZEJU Izložba Programirana umjetnost talijanskih autora Lucije di Luciano i Giovannija Pizza

Varaždinske vijesti | 5.4.2022. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 6. travnja u 19 sati u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) otvara se izložba Programirana umjetnost talijanskih autora Lucije di Luciano (1933., Siracusa) i Giovannija Pizza (1934., Veroli).

Izložba obuhvaća radove iz Kolekcije Marinko Sudac, i to izbor od šesnaest slika nastalih u razdoblju od 1964. do 1967. godine u stilskim odrednicama pokreta Programirane umjetnosti (Arte programmata).

Umjetnički par Lucia di Luciano i Giovanni Pizzo uz našu umjetničku sredinu vezan je i sudjelovanjem na izložbi Nova tendencija 3 održanoj u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1965. godine.

Pojam „program“ i sukladno tomu termin arte programmata – programirana umjetnost odnose se na tipologiju umjetnosti koja nastaje sustavnom razradom strogo određenih numeričkih/matematičkih zakonitosti.

Na gledatelju je pak zadatak da se promatrajući takva djela ne zadovoljava vizualnim dojmom, nego je pozvan u mentalno i analitičko provjeravanje koliko samog operativnog procesa, toliko i njegova konačnog učinka.

Upravo na temeljima programirane umjetnosti dolazi postupno uvođenje računala u svrhe i postupke umjetničkih opredjeljenja.

Izložba je realizirana u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde, a predstavlja se u sklopu ciklusa GMV-a Something else Gallery osmišljenog prema konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija. Za razgled je postavljena do 30. 4. 2022. godine.

Otvorenje se priređuje uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.