SRIJEDA U MUZEJU Izložba o životu i djelu hrvatskog povjesničara dr. Rudolfa Horvata Foto: VV arhiva; GMV

SRIJEDA U MUZEJU Izložba o životu i djelu hrvatskog povjesničara dr. Rudolfa Horvata

Varaždinske vijesti | 25.9.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon premijernog predstavljanja u Koprivnici, memorijalna dokumentarna izložba o životu i djelu hrvatskog povjesničara dr. Rudolfa Horvata otvara se 28. rujna u Varaždinu u sklopu Srijede u Muzeju.

Izložba je priređena u povodu obilježavanja 75. obljetnice njegove smrti u suradnji Muzeja grada Koprivnice, Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja Međimurja Čakovec. Autor stručne koncepcije izložbe je Dražen Ernečić (MGK), a stručne suradnice su Spomenka Težak (GMV) i Ana Šestak (MMČ).

Rudolf Horvat (Koprivnica, 14. 3. 1873. – Zagreb, 25. 5. 1947.) autor je iznimnog opusa s više od 50 knjiga i 1200 novinskih članaka. Kratko vrijeme bio je učenik varaždinske Franjevačke gimnazije. Varaždinska gradska vlast 1909. godine angažirala ga je da napiše knjigu o povijesti grada Varaždina, čime se bavio gotovo 30 godina. Rezultati njegova istraživanja, odnosno rukopis koji se čuva u Gradskome muzeju Varaždin, objavljeni su u dvjema knjigama tek u novije vrijeme: Povijest grada Varaždina tiskana je 1993., a Kulturna povijest Varaždina 2020. godine.

Izložba o hrvatskom povjesničaru dr. Rudolfu Horvatu otvara se u 19 sati u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, a za razgled je postavljena do 9. listopada.

GMV_Katalog_dr_Rudolf_Horvat.jpg