Srijeda u Muzeju gostovala u Ormožu: Podsjetnik na lovačka druženja velikaša Foto: Gradski muzej Varaždin

Srijeda u Muzeju gostovala u Ormožu: Podsjetnik na lovačka druženja velikaša

Varaždinske vijesti | 9.2.2017. u 14:36h | Objavljeno u Društvo

"Srijeda u Muzeju" Gradskog muzeja Varaždin 8. veljače održana je u Grajskoj pristavi, ormoškome odjelu Pokrajinskoga muzeja Ptuj Ormož, piše Businessin.hr.

Tijekom višegodišnje suradnje dvaju muzeja razmijenjeno je nekoliko izložbenih programa, a varaždinski muzej ovom prilikom u Pokrajinskom muzeju Ptuj Ormož gostuje s izložbom pod nazivom "Lov i plemstvo na varaždinskom području", fragmentom velike izložbe "Varaždin pod krunom Habsburgovaca".

Izložba je otvorena na Prešernov dan - središnji kulturni i državni praznik u Republici Sloveniji. U programu otvorenja sudjelovali su ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Pokrajinskog muzeja Ptuj Ormož dr. sc. Aleksandar Lorenčič i voditeljica ormoškoga muzejskog odjela i koordinatorica projekta Nevenka Korpič. U glazbenome dijelu programa nastupila je pijanistica Darija Žganec Horvat, a izložbu je otvorio zamjenik ormoškoga gradonačelnika Mirko Novak.

Nakon otvorenja, nazočne je po izložbi provela muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, autorica stručne izložbene koncepcije, koja je u izložbu uvrstila slike, fotografije, streljačke mete i lovački pribor koji ilustriraju lov na varaždinskom prostoru kao zabavu i oblik druženja velikaša u prošlosti, posebice na vlastelinstvima plemićkih obitelji Batthány u Ludbregu, Draškovića u Velikom Bukovcu i Trakošćanu, Erdödyja u Novom Marofu te Bombellesa u Opeki kraj Vinice, na koja su ponekad dolazili i pripadnici carske i kraljevske obitelji Habsburg.

Osim predmeta iz fundusa varaždinskoga muzeja, kao dopuna izložbi bit će predstavljeni i odabrani predmeti iz ormoške lovačke zbirke. Izložba je u Ormožu postavljena do 5. svibnja ove godine, a u planu je nastavak suradnje, u sklopu koje bi se Pokrajinski muzej Ptuj Ormož sličnim projektom predstavio u Varaždinu.