Srijeda u muzeju donosi priču o velikome županu Ognjeslavu Utješenoviću Ostrožinskom

Varaždinske vijesti | 8.2.2022. u 19:41h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 9. veljače u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (Franjevački trg 10) muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak održat će predavanje o varaždinskome velikome županu Ognjeslavu Utješenoviću Ostrožinskom, s naglaskom na razvoj Varaždinske županije i grada Varaždina tijekom njegova obnašanja te dužnosti.

Ognjeslav Utješenović Ostrožinski (Ostrožin/Vrginmost, 1817. – Zagreb, 1890.), hrvatski pjesnik i političar srpske narodnosti, obnašao je dužnost varaždinskoga velikoga župana u razdoblju od 1874. do 1885., kada je u velikoj mjeri provedena modernizacija Varaždinske županije i grada Varaždina izgradnjom prometnica i škola, uvođenjem javnih radova, privlačenjem stranoga kapitala u rudnike i velikim zalaganjem na izgradnji željeznice Čakovec – Zaprešić.

Utješenović u Varaždin prvi put dolazi u rujnu 1848., kada kao član Glavnog štaba bana Jelačića organizira prijelaz četa preko Drave. Još kao varaždinski podžupan aktivno je sudjelovao u prikupljanju novaca za izgradnju zgrade varaždinskoga kazališta, a u njegovo je vrijeme, između ostaloga, obnovljena i palača Varaždinske županije te izgrađena varaždinska pravoslavna crkva sv. Đorđa.

Program se održava u multimedijskoj dvorani u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) s početkom u 19 sati, uz ograničen broj posjetitelja (25), a emitirat će se i uživo na Facebook stranicama GMV-a, dok će snimka programa biti trajno dostupna na YouTube kanalu GMV-a.