Srijeda u Muzeju: Biološke karakteristike kostura pokopanih u crkvi kraj Daruvara Foto: GMV

Srijeda u Muzeju: Biološke karakteristike kostura pokopanih u crkvi kraj Daruvara

Varaždinske vijesti | 20.10.2020. u 17:47h | Objavljeno u Društvo

Tema "Srijede u Muzeju", koja je na rasporedu u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) 21. listopada, su biološke karakteristike kostura pokopanih u crkvi benediktinskog samostana u Bijeloj kraj Daruvara.

Arheološka istraživanja benediktinskog samostana sv. Margarete u Bijeloj kraj Daruvara traju od 2012. godine, a provodi ih Hrvatski restauratorski zavod pod vodstvom Andreja Janeša. Dosad su istraženi ostaci jednobrodne crkve, gdje su pronađeni mnogobrojni arhitektonski elementi, sitni nalazi i 28 grobova, koji se na temelju radiokarbonskih analiza datiraju od 13./14. do 17. stoljeća.

Provedena antropološka analiza kosturnih ostataka otkrila je visoke učestalosti zubnih oboljenja i pokazatelja biološkog stresa. Ono što zasad izdvaja ovaj uzorak od ostalih kasnosrednjovjekovnih i novovjekovnih koštanih uzoraka iz kontinentalne Hrvatske je visoka učestalost perimortalnih trauma (nastalih u/oko trenutka smrti). Ovi antropološki podaci upućuju na vrlo težak i nesiguran život u barem jednom vremenskom segmentu života u Bijeloj.

Predavanje počinje u 19 sati, a pripremila ga je dr. sc. Željka Bedić, znanstvena suradnica u Antropološkom centru HAZU-a.

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 50 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Prilikom boravka u GMV-u treba se pridržavati i ostalih preporučenih epidemioloških mjera.

Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u, to je omogućeno putem streaminga uživo na YouTube kanalu GMV-a: https://www.youtube.com/channel/UCd2VUOoG0x1t3q1zrFLi_rQ/videos.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci