Uz 250 godina Gradskog groblja izložba u kripti dosad nedostupnoj posjetiteljima

vv | 12.9.2023. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Izložba u kripti župne crkve sv. Nikole

Nakon ljetne stanke nastavlja se ciklus Srijeda u Muzeju, koji započinje otvorenjem izložbe priređene u povodu obilježavanja 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu.

Izložba, nastala u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin, postavljena je u kripti župne crkve sv. Nikole, u prostoru dosad uglavnom nedostupnom i nepoznatom posjetiteljima. Na njoj se predstavlja građa varaždinskih baštinskih ustanova koja obuhvaća dokumente, planove i nacrte te fotografije i razglednice o nastanku i razvoju varaždinskoga groblja, kao i predmete vezane uz žalovanje i običaje sahranjivanja.

Izložba je koncipirana u nekoliko tematskih cjelina: "Ukopi na nekadašnjim varaždinskim grobljima do početaka korištenja današnjega Gradskoga groblja", "Od ideje o grobljanskom parku do današnjega groblja", "Herman Haller i njegovi prethodnici i nasljednici", "Zanimljivi krajobrazni dijelovi groblja" te "Običaji Varaždinaca kod sahranjivanja najmilijih". Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, a suradnici su kustosi Davor Kraš i Jelena Petković. Postav je likovno oblikovala arhitektica Dora Gorenak.

Izložba je postavljena za razgled do 7. listopada ove godine i besplatno se može razgledati od utorka do subote od 9 do 17 sati. Iznimno, ova Srijeda u Muzeju održava se od 18 sati.

srijeda_groblje_najava2.jpg