Sredstva Grada Varaždina za očuvanje zbirke suvremene svjetske umjetničke keramike

VV | 9.4.2021. u 12:40h | Objavljeno u Društvo

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u četvrtak je u prostorijama Udruge Kerameikon zajedno s dopredsjednicom udruge Željkom Bračko potpisala ugovor kojim Grad Varaždin odobrava Udruzi Kerameikon iznos od 30 tisuća kuna u svrhu očuvanja Zbirke suvremene svjetske umjetničke keramike.

Udruga Kerameikon je krajem prošle godine sklopila Ugovor s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine o zakupu prostorija kako bi javnosti mogli izložiti svoju Zbirku.

Kako umjetnička keramika ima dugu i bogatu tradiciju u gradu Varaždinu te je namjera Grada prijaviti se u Europsko udruženje gradova keramike, sklapanjem ugovora s Ministarstvom te odobravanjem iznosa Grada Varaždina od 30 tisuća kuna, rješava se prostor za očuvanje i izlaganje Zbirke, ali i za buduću djelatnost predstavljanja umjetničkog keramičarskog stvaralaštva u Varaždinu. Zbirka se sastoji od više od 250 keramičkih umjetničkih djela prikupljenih iz 45 zemalja svijeta.

- Već tri godine pregovaramo s državom na koji način da ovdje omogućimo izložbenu djelatnost baš u svrhu suvremene keramike. Razne opcije su bile na stolu, čak smo predali zamolbu za darovanje, korištenje, i sad smo uspjeli sve to riješiti te smo rezervirali sredstva u proračunu u iznosu od 30 tisuća kuna. Udruga Kerameikon radi odlično svoj posao i bilo bi šteta da ta zbirka nije izložena javnosti. To je bitno za spomenuti jer država nažalost ne daje prostore za korištenje udruga, zakoni o muzejima i galerijama su se postrožili, ali nije poanta ovog da bude pod nekakvom galerijskom djelatnošću već da baš entuzijasti stvaraju nove vrijednosti u našem gradu. Varaždin je grad kulture, grad umjetnosti i jasno je da će ovaj prostor, ne samo zaživjeti, nego će konačno biti izložen i otvoren javnosti. Javila se i jedna prekrasna inicijativa da grad Varaždin postane grad keramike, a kako bi se to ostvarilo potrebno je naći još dva grada iz Hrvatske s kojima bi se napravila udruga. Inicijativa dolazi od gospođe Danijele Pičuljan i ta udruga bi postala članica europske asocijacije, a bilo je nelogično očekivati da uđemo u tu priču bez da smo riješili prostor za Kerameikon. Ovime su otvorena vrata za budućnost keramike u Hrvatskoj - rekla je zamjenica gradonačelnika.

Dopredsjednica Udruge Kerameikon Željka Bračko zahvalila je Gradu Varaždinu što je prepoznao njihove dugogodišnje napore da se keramika u Varaždinu održi i da bude izložena javnosti. „U Varaždinu je od 2002. godine bilo pet velikih međunarodnih izložbi. Na tim izložbama sudjelovali su mnogi svjetski i poznati keramičari i ostavljali za donaciju svoje radove i tako je nastala Kerameikonova zbirka suvremene svjetske keramike koja broji preko 250 radova.“ – rekla je Željka Bračko.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci