Državna matura iz izbornih predmeta i ove godine u Ispitnom centru Varaždin Foto: Varaždinska županija

Državna matura iz izbornih predmeta i ove godine u Ispitnom centru Varaždin

VV | 27.5.2019. u 13:47h | Objavljeno u Društvo

Učenici 10 srednjih škola iz Varaždinske županije će ispite državne mature iz izbornih predmeta i ove godine pisati na jednom mjestu – u Ispitnom centru Varaždin.

U Županijskoj palači danas su, 27. svibnja, ravnatelji srednjoškolskih ustanova potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi ispita državne mature iz izbornih predmeta, čiji su potpisnici i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja te Varaždinska županija kao osnivač škola. 

U Ispitnom centru ispite državne mature pisat će učenici Prve gimnazije, Druge gimnazije, Medicinske škole, Gospodarske škole, Srednje strukovne škole, Elektrostrojarske škole, Strojarske i prometne škole, Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Glazbene škole u Varaždinu te Privatne varaždinske gimnazije s pravom javnosti.

Nakon uspješno provedenog prošlogodišnjeg pilot-projekta, izmjenom Pravilnika o polaganju državne mature i formalno je reguliran status ispitnog centra kojeg imenuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja uz suglasnost nadležne ministrice.

- Za sjedište Ispitnog centra Varaždin imenovana je Prva gimnazija Varaždin, gdje će se ispiti državne mature iz izbornih predmeta polagati u ljetnom i u jesenskom roku. Ta škola je uspješno provedenim pilot-projektom zadovoljila sve potrebne materijalne i tehničke uvjete koji osiguravaju svim učenicima uvjete pisanja ispita propisane Pravilnikom o polaganju državne mature, Pravilima Centra i specifičnim naputcima Centra za ovaj projekt – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Važno je istaknuti da je Nacionalni centar, uz Prvu gimnaziju Varaždin, još dvije ustanove imenovao ispitnim centrom, Graditeljsku školu Čakovec te Gimnaziju „Fran Galović“ Koprivnica. Međutim, jedino u Prvoj gimnaziji Varaždin ispiti će se provoditi i u ljetnom i jesenskom ispitnom roku, dok će u preostala dva centra biti proveden samo jesenski rok.

Dodajmo da su učenici izabrali ukupno 14 predmeta koje će polagati u Ispitnom centru Varaždin, a to su: fizika, biologija, psihologija, kemija, politika i gospodarstvo, informatika, likovna umjetnost, sociologija, povijest, geografija, filozofija, etika, glazbena umjetnost i vjeronauk.