Srednja strukovna škola Varaždin najbolja strukovna škola u Hrvatskoj i dobitnica nagrade "Šegrt Hlapić" Foto: Ilustracija

Srednja strukovna škola Varaždin najbolja strukovna škola u Hrvatskoj i dobitnica nagrade "Šegrt Hlapić"

IHR/Varaždinske vijesti | 29.7.2020. u 12:22h | Objavljeno u Društvo

Srednja strukovna škola Varaždin najbolja je strukovna škola u Hrvatskoj i dobitnica nagrade "Šegrt Hlapić" za 2020. godinu. Nagradu im je ovog mjeseca dodijelilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, sada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na prijedlog Hrvatske obrtničke komore Varaždinske županije, a umjesto svečanosti dodjele u Zagrebu, zbog epidemioloških mjera nagrada je školi stigla - poštom.

- To je drugi puta da smo osvojili ovu vrijednu nagradu. Prvi puta smo je dobili 2002. godine i, da se možemo više puta kandidirati, vjerojatno bismo je i više puta dobili, no i ovako smo zadovoljni - našalio je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Koščak na današnjoj konferenciji za novinare u povodu dobivene nagrade.

Koščak je istaknuo kako se u školi puno ulaže, od edukacije profesora i nastavnika, do načina rada s učenicima.

IMG_20200729_085801.jpg


- Maksimalno se trudimo i radimo, ali moram istaknuti da bez podrške Varaždinske županije ne bi uopće to bilo moguće i zato hvala pročelniku i županu. Ova nagrada je samo poticaj da radimo i trudimo se i dalje kako bismo i dalje zadržali kvalitetu. Našu školu upisuju učenici iz cijele Hrvatske, pa tako i ove godine imamo učenika iz Zagreba, Koprivnice, Virovitice, Krapine i Čakovca. Iako upisi još uvijek traju, mogu slobodno reći da ćemo imati 30-ak učenika izvan Varaždinske županije u novoj školskoj godini. Kad sam pitao njihove roditelje, zašto želite da vaša djeca idu baš u našu školu, rekli su mi da su došli jer su čuli za Srednju strukovnu školu Varaždin. Upravo odnos prema učenicima i način na koji radimo čine razliku u odnosu na druge škole. Naši učenici su odlični, a mi im dajemo priliku da stvaraju i rade svojim rukama. Nije slučajno da su u zadnjih deset godina osvojili čak 50-ak medalja na državnim natjecanjima, od čega 25 zlatnih. Zadovoljni smo i sretni zbog toga - rekao je Koščak.

Na dobivenoj nagradi ravnatelju škole čestitali su župan Radimir Čačić i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, koji su ravnatelju Koščaku tom prigodom darivali 20.000 kuna za daljnja ulaganja. Župan Čačić je rekao kako je ova nagrada potvrda da je obrazovni sustav osnovnih i srednjih škola u Varaždinskoj županiji na najvišoj razini po svim kriterijima u Hrvatskoj.

- Prošli tjedan su objavljeni podaci i naše škole, posebno gimnazije i strukovne škole su u samom vrhu u Hrvatskoj. Posebno smo ponosni da tu, na sjeveru Hrvatske, imamo takve rezultate. Naše škole imaju iste uvjete kao i sve druge škole u Hrvatskoj, ali se iznova pokazuje da dugoročan, ozbiljan i kvalitetan rad daje iznimne rezultate.Srednja strukovna škola Varaždin već dugi niz godina surađuje s gospodarstvenicima, o kvaliteti ove škole najbolje govori podatak da je u zadnje četiri godine broj upisanih u prve razrede povećan za 50 posto. Povećati za 50 posto upise za strukovna zanimanja pokazuje jednu promjenu u načinu razmišljanja i pristupu roditelja i učenika, ali je i rezultat kontinuirane suradnje s gospodarstvom, a posebno s obrtnicima. Ljudi su počeli shvaćati važnost strukovnog obrazovanja - ustvrdio je Čačić koji je otkrio kako su njegov djed i pradjed također bili obrtnici.

- Djed mi je bio tesar i kovač - otkrio je varaždinski župan.

IMG_20200729_085507.jpg

Srednja strukovna škola Varaždin ove jeseni imat će 600 učenika u 32 razredna odjela, a u školi radi 80 nastavnika i tehničkog osoblja. Škola upisuje učenike za 15 strukovnih zanimanja u sektoru tekstila i kože, drva, likovne umjetnosti i diziajna te za osobne i ostale usluge, odnosno zanimanja koja su deficitarna i potrebna tržištu rada i za koja učenici dobivaju stipendije i do 1.500 kuna mjesečno. Jedina su škola koja ima organiziranu zaštitnu radionicu, a ujedno su sjedište Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost. 

Ove godine 24 posto svih galanterista, 12 posto pekara, 11 posto soboslikara iz cijele Hrvatske školuje se upravo u Strukovnoj školi Varaždin. Ove godine u tu je školu upisano i šest staklara, novo zanimanje vrlo traženo na tržištu rada i za koje se ne školuje nigdje drugdje u Hrvatskoj, osim u Varaždinu.

- Ove godine smo prvi i vjerojatno jedini u Hrvatskoj upisali staklare i imamo ogovor s direktorom Press glasa, koji će također osigurati sredstva za njihovo školovanje. Ova sredstva koja smo dobili od Varaždinske županije iskoristit ćemo, iizmeđu ostalog, za opremanje prvog praktikuma za staklare - najavio je Koščak.